De Vlaamse Atletiekliga heeft met het oog op de atletiekzomer een enquête gehouden bij organisatoren van wedstrijden. 62 organisaties namen deel aan de enquête, waaruit blijkt dat er nog veel twijfel heerst rond komende zomer. Vanaf 1 augustus mogen er in principe opnieuw wedstrijden georganiseerd worden.

In de enquête van de Vlaamse Atletiekliga kregen de clubs een reeks stellingen voorgeschoteld in verband met wedstrijden vanaf 1 augustus. De VAL vatte de meest opmerkelijke resultaten samen in enkele conclusies. Bij de 62 organisaties in de enquête is er voorlopig slechts één organisatie die niet kan, of mag organiseren na 1 augustus. Méér dan de helft (55%) twijfelt momenteel nog of de geplande wedstrijd kan plaatsvinden, aangezien er te veel onduidelijkheid heerst. Een nieuwe bevraging hieromtrent zal volgen nadat de Nationale Veiligheidsraad meer duidelijkheid verschaft.

Daarnaast geeft 60% van de clubs aan geen meeting te organiseren indien er geen publiek welkom is. Een gesloten kantine betekent ook voor de helft van de organisatoren dat er geen meeting komt. De ‘Ultimate Garden Clash’ en ‘Impossible Games’ mogen succesrijke formules zijn in coronatijden, maar de organisaties in België geven duidelijk geen voorrang aan een beperkt, of alternatief programma. Voor 45% betekent zo’n programma dat er eveneens geen sprake is van een wedstrijd.

Dylan Borlée – Foto: Jimmy Cailly

Kleinere problemen duiken op in verband met ondere andere het aantal atleten dat aanwezig mag zijn. Zo wil 62% een organisatie waarbij het aantal atleten beperkt wordt. Bovendien wil 79% van de organisatoren voornamelijk een beroep doen op eigen medewerkers indien er maar een beperkte jury aanwezig kan zijn. Uitgebreide veiligheidsmaatregelen vormen slechts een kleine rem, aangezien 64% bereid is om die maatregelen in acht te nemen.

Tot slot is er ook een opvallende afsluiter, aangezien slechts 38% van de organisaties van plan is om mensen uit de risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem) als vrijwilliger in te schakelen bij haar organisaties. Op 1 augustus trapt de Flanders Cup in Huizingen het nieuwe atletiekseizoen in eigen land op gang. Het BK AC volgt in het weekend van 15 en 16 augustus. Voor de KBC Nacht en Meeting International de la Province de Liège is nog geen nieuwe datum voorzien.

Eline Berings op de Flanders Cup in Huizingen van vorig jaar – Foto: Maxime Delobel

2 REACTIES

  1. Jammer dat de meeste clubbesturen de voeling met de atleten kwijt zijn. Atleten willen wedstrijden en wie dat tegenhoudt heeft een probleem.

  2. Als ik alle informatie en standpunten van de atletiekliga lees en interpreteer is het probleem is blijkbaar dat de clubs weinig medewerking en weinig practische hulp van de federatie krijgen. De liga’s stellen stellen vast, zorgen dat hun bundeltje corona-maatregelen op punt staan maar stellen de clubs voor voldongen feiten zonder mee te werken aan oplossingen. Bedroevend weinig initiatief van onze beleidsmensen.
    Daarbij komen nog de twee allergrootste struikelblokken : er zijn namelijk véél te weinig juryleden… DAT is het probleem voor alle kleine wedstrijden…dit wordt (neem ik aan) met spoed opgelost door onze liga zodat de ATLETEN tijdens hun sportbeoefening de komede jaren weer een voldoende gemotiveerd jurycorps ter beschikking hebben ? Daarnaast is het duidelijk zo ver gekomen dat clubs moeten draaien op en overleven van de kantine… Als die dicht moet hoeft het allemaal niet meer blijkbaar… armzalig atletieklandje.

Reacties zijn gesloten.