Karsten Warholm heeft voor het hoogtepunt van de avond getekend op de ‘Impossible Games’ in Oslo. De Noorse wereldkampioen op de lage horden stormde in de ongewone 300m horden naar een onwaarschijnlijke chrono van 33″78. Jakob Ingebrigtsen kon niet onderdoen voor zijn landgenoot in de 2.000m. Ingebrigtsen dook onder het Europees record van de Brit Steve Cram, die de wedstrijd becommentarieerde.

Karsten Warholm kwam eenzaam en alleen aan de start in het Bislettstadion, maar liet dat niet aan zijn hart komen. De wereldkampioen op de 400m horden pepte zichzelf namelijk op alsof het een WK-finale was. Warholm stormde als een bezetene uit zijn startblokken en leek haast een aanloop richting een zandbak te nemen. Vervolgens kreeg hij duidelijk het goede ritme te pakken. Na 300 verschroeiende meters met hindernissen wees de klok 33″78 aan, 70 honderdsten beter dan de voormalige beste prestatie aller tijden van de Brit Chris Rawlinson. Warholm lijkt dus zeker de juiste vorm beet te hebben om komende zomer mooie dingen te laten zien op de lage horden. Al wordt het wachten op de eerste officiële wedstrijd op zijn geliefkoosde 400m horden.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1271155083162550272

Jakob Ingebrigtsen verpulvert ER

In de 2.000m werd het een strijd op meerdere fronten, aangezien er zowel individueel als in teamverband werd gelopen. Team Ingebrigtsen, met de broers Jakob, Henrik en Filip (die 45 minuten eerder het Noors record op de 1000m scherper had gesteld), nam het op tegen Team Cheruiyot met onder meer 1500m-wereldkampioen Timothy Cheruiyot en voormalig wereldkampioen Elijah Manangoi. De Kenianen waren op vlak van omstandigheden in het nadeel, aangezien ze op een hoogte van net geen 1.800m aan de bak moesten in regenachtige omstandigheden.

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Golazo

Het contrast met het zonovergoten Bislettstadion kon haast niet groter zijn. De broers Ingebrigtsen werden namelijk getrakteerd op een heerlijk lentezonnetje met temperaturen boven 20 graden. De jongste van het trio, Jakob, droomde stiekem van het 34 jaar oude ER (4’51″39) op de 2.000m van de Brit Steve Cram, die de ‘Impossible Games’ van commentaar voorzag. De Europese kampioen op 1500m en 5.000m zette zijn recordjacht met succes verder dankzij een razende slotronde van 54 seconden. Daardoor klokte hij af in 4’50″01, een ruime verbetering van het ER én goed voor de zesde prestatie aller tijden. Bovendien was het de snelste 2.000m in openlucht sinds 2001. Cram reageerde met een kwinkslag: “That’s another one of mine gone” (“Ik ben opnieuw een record kwijt”).

De perfecte avond voor de Ingebrigtsens was er ook in teamverband, aangezien het Noorse team het haalde van hun Keniaanse collega’s. Henrik Ingebrigtsen klokte af na 4’53″72 en Filip deed het met 4’56″91 lang niet slecht na zijn exploot op de 1000m. In Kenia dook geen enkele atleet, zelfs niet Cheruiyot, onder de grens van vijf minuten.

Ook ER voor Moen

Sondre Nordstad Moen koos voor een opvallende uitdaging in Oslo, namelijk 25.000m op de piste. De voormalige Europese recordhouder op de marathon deed een gooi naar het ER van de Duitser Stephane Franke, die in 1999 goed was voor een tijd van 1u13:57.6. Moen zou zijn tocht tot een goed einde brengen door maar liefst meer dan een minuut en tien seconden van de vorige recordtijd af te doen. Met 1u12:46.51 bleef hij overigens 21 seconden verwijderd van het WR van de Keniaan Moses Mosop.

Duplantis haalt het van Lavillenie 

In het polsstokspringen was er ook sprake van een ongewone strijd, aangezien Armand ‘Mondo’ Duplantis het vanuit Oslo opnam tegen Renaud Lavillenie in zijn achtertuin. Lavillenie werkte de competitie eergisteren al af en kon daardoor letterlijk vanuit een zetel naar zijn eigen wedstrijd kijken. De Fransman zou het voortreffelijk doen in zijn eigen tuin (op een korte aanloopstrook) met een sprong over 5m81. Kroonprins Duplantis deed in het Bislettstadion net iets beter met een sprong van 5m86. De Zweedse wereldrecordhouder in zaal had wel drie pogingen nodig om de klus op die hoogte te klaren. In het discuswerpen was wereldkampioen en landgenoot van Duplantis, Daniel Stahl, de beste met een worp van 65m92. Stahl was niet geheel tevreden met het resultaat, aangezien hij graag in de buurt van 70 meter was gekomen.

Hieronder kan u het hoofdprogramma van de ‘Impossible Games’ herbekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=BAo2Ok-4AHQ