Gisteren maakte de Belgische beroepsorganisatie voor sportjournalisten, Sportspress, de shortlist bekend voor het Sportgala van 21 december. Op dat Sportgala is de atletieksport aardig vertegenwoordigd. Nafi Thiam en de Belgian Tornados kunnen voor de vierde keer in de prijzen vallen. Jacques Borlée en Peter Genyn maken dan weer kans op hun derde trofee.

Op 21 december vindt in Schelle het Sportgala plaats. Net zoals de voorbijgaande jaren staan er aardig wat namen uit de atletiekwereld op de shortlist. Nafi Thiam won zilver op het WK in Doha, maar zal het knap lastig krijgen tegen WNBA-revelatie Emma Meeseman en wereldkampioene op de brug met ongelijke leggers, Nina Derwael. Thiam kan voor de vierde keer de trofee van Sportvrouw van het Jaar winnen.

Nafi Thiam – Foto: Golazo

De Belgian Tornados zijn genomineerd als Ploeg van het Jaar, maar moeten hier optornen tegen de Red Lions, die in eigen land het EK hockey op hun naam schreven. Ook de nationale voetbalploeg, de Rode Duivels, maken kans op de trofee. De Tornados danken hun nominatie aan twee bronzen plakken op respectievelijk de World Relays in Yokohama en het WK in Doha, de eerste WK-medaille in open lucht voor het collectief. Het zou de vierde winst kunnen worden voor het team op de 4x400m. In die lijn ligt ook de nominatie van Jacques Borlée om Coach van het Jaar te worden. Borlée scheerde (letterlijk) hoge toppen met de Tornados en kan voor de derde keer in de prijzen vallen.

Tot slot kan Peter Genyn zichzelf voor het derde jaar op rij opvolgen als Paralympiër van het Jaar. Genyn won op het WK para-atletiek in Dubai goud en zilver en lijkt daardoor in polepositie te zitten om die oververdiende derde trofee in ontvangst te nemen.

Peter Genyn – Foto: Steven Van Beylen