Donderdag zorgde de BU Last Chance Invitational in Boston al voor de nodige knalprestaties met onder meer een Europees record voor Konstanze Klosterhalfen en in totaal drie beste wereldjaarprestaties. Gisteren stelden de atleten evenmin teleur. Onze landgenoot Peter Callahan snelde naar een knap indoor-PR van 3’41″08 op 1500m. Dé man van de avond werd echter de Brit Marc Scott, die met 13’08″87 het ER van zijn landgenoot Mo Farah afsnoept.

Peter Callahan kende geen al te best jaar in 2019. De atleet van RESC sukkelde lang met zijn gezondheid en kwam daardoor zelden in actie. De 28-jarige 1500m-specialist had echter een goede voorbereiding achter de rug met het oog op het winterseizoen. Gisteren toonde Callahan die vorm door naar een nieuw PR van 3’41″08 te lopen, waardoor hij de tweede Belgische performer van het jaar wordt.

“Het grote doel blijft Tokio om eerlijk te zijn, maar daarvoor ga ik een paar heel snelle wedstrijden in het begin van het zomerseizoen nodig hebben. Vervolgens keer ik terug naar België, of misschien zelfs iets vroeger. Parijs zie ik voorlopig als een soort plan B”, aldus een ambitieuze Callahan.

Net zoals gisteren was er in Boston ook plaats voor een Europees record én dat was opnieuw het geval op de 5.000m. De Brit Marc Scott profiteerde namelijk van de pittige race tussen de Amerikaan Shadrack Kipchirchir en de Keniaan Edward Cheserek. Scott kon meesurfen op de tempogolf en zou in de slotfase zelfs aanspraak maken op de overwinning. Kipchirchir kon in de slotronde echter nog een versnelling hoger schakelen. Hij klokte af in 13’08″25. Scott volgde in zijn spoor met 13’08″87 en doet zo welgeteld 29 honderdsten beter dan het ER van zijn landgenoot Mo Farah, die het de afgelopen week moest ontgelden in de wereldwijde pers nadat interviews en verklaringen waren gelekt waarin Farah flagrante leugens verkocht aan journalisten in verband met het gebruik van middelen zoals L-carnitine.

Dat doet echter niks van de prestatie van zijn landgenoot Scott af, die zo het Bowerman-feestje compleet maakt, nadat de dames op de 3.000m voor een stunt zorgden gisteren.