In de reeksen van de 1500 meter heeft een sterke Ismael Debjani zich voor de finale geplaatst. Peter Callahan en Isaac Kimeli waren respectievelijk vijf en zes in hun reeks en zijn uitgeschakeld. Althans voor de diskwalificatie van de Zweed Johan Rogestedt. Hierdoor mag Kimeli alsnog starten in de finale en krijgen we zo twee Belgen in actie op de 1500m zaterdag.

Peter Callahan kwam als eerste aan de beurt. Hij stond de hele koers goed zijn mannetje, maar kwam in een snelle laatste ronde net tekort om zich bij de gevraagde eerste drie te handhaven en finishte als vijfde in 3’41”75.

Ismael Debjani liep opvallend sterk in zijn eerder trage en tactische wedstrijd en had op het einde nog veel overschot om als tweede in 3’42”62 te eindigen. In de laatste meters had Debjani zelfs de tijd om rond te kijken.

Isaac Kimeli liep in de laatste reeks het merendeel van de koers middenin het pak, en liet zich bij het ingaan van de laatste ronde wat wegdringen. In de snelle laatste rechte lijn moest hij passen en liep hij als zesde over de meet in 3’41”25, een chrono die niet volstond voor de finale, maar dat later wel zou zijn. Het nieuws over de diskwalificatie van de Zweed kwam zojuist binnen.