Dat de Belgen op de middellange afstand het voortreffelijk doen, kon u de afgelopen weken al merken. Gisteren deed Peter Callahan op de ‘McKenzie Community Track’ in Vida, Oregon ook zijn duit in het zakje. De atleet van RESC scherpte in de Verenigde Staten zijn PR op de 1500m aan naar 3’36″15 én krijgt zo de olympische limiet van 3’35″00 in het vizier. De tiende Belgische performer aller tijden op de 1500m reist de komende dagen af naar ons land om dit weekend het BK te betwisten. 

Hoe zou het nog zijn met Peter Callahan? Wel na gisteren kunnen we voluit zeggen: méér dan degelijk. Na een aantal moeilijke jaren door blessures en gezondheidsproblemen lijkt de atleet van RESC, die in de Verenigde Staten woont, beter dan ooit. Dat bewees Callahan gisteren op de ‘McKenzie Community Track’ in Vida, Oregon. De 30-jarige atleet kwam er aan de start in een internationaal getint gezelschap met een reeks Amerikanen, maar ook Nieuw-Zeelanders zoals Nick Willis en Geordie Beamish. Dat laatste duo blijft op zoek naar de olympische 1500m-limiet van 3’35″00, waardoor Callahan mits een goede dag zijn drie jaar oud PR van 3’37″11 kon benaderen.

Callahan maakte van de gelegenheid gebruik om sneller dan ooit te gaan. Met een tweede stek in 3’36″15 dook hij bijna een volle seconde onder zijn voormalige besttijd. De olympische limiet lonkt daardoor voor de atleet die in 2016 voor de Belgische nationaliteit koos. Callahan wordt zo de tweede Belgische performer van het moment na Ismael Debjani. Hij wipt op de ranking aller tijden over Ivo Van Damme naar de tiende plaats. Komend weekend kan Callahan een mogelijke bondgenoot vinden in Jochem Vermeulen tijdens een ultieme aanval op de olympische limiet op het BK AC. De zege in Vida ging naar  Amos Bartelsmeyer in een tijd van 3’35″24. De Duitser lijkt via de World Ranking op weg naar Tokio.