Peter Callahan besloot vorig jaar Belg te worden. De 1500m-loper beschikte toen al over de dubbele nationaliteit, maar koos afgelopen zomer voluit voor onze nationale driekleur. Hij verdedigde die kleuren dan ook erg mooi op het EK in Amsterdam en belandde er ei zo na in de finale. Callahan trok na het EK terug naar de Verenigde Staten om er zich voor te bereiden op een voor hem erg belangrijke zomer. Wij polsten naar zijn ambities.

Het winterseizoen van Callahan werd gekenmerkt door een degelijke opbouw met een kleine valse noot begin januari. Hij verstuikte zijn enkel, waardoor enkele geplande indoorwedstrijden moesten geschrapt worden en er uiteindelijk maar twee keer erg licht een wedstrijdprikkel in zaal volgde. “Die enkel heeft een tijdje opgespeeld, maar is ondertussen weer helemaal de oude. De winter is trouwens altijd ondergeschikt aan de zomer”, aldus de 25-jarige atleet van RESC.

Momenteel verblijft hij al enkele weken in Flagstaff op hoogtestage. Volgende week zakt hij af naar Princeton om er zijn eerste 800m van het seizoen te lopen. Callahan is trouwens niet de enige Belg op hoogte in de VS. Zo liep hij Jeroen D’hoedt, Soufiane Bouchikhi en Arnaud en Agnes Froidmont al tegen het lijf. Vanuit de VS heeft hij deze winter ook geprobeerd om de Belgische atleten in het oog te houden. “Kimeli was uitermate sterk op het EK en BK veldlopen. Ik ben erg benieuwd naar zijn eerste pistewedstrijden. Ik hoop tevens dat de blessure van Pieter-Jan Hannes snel geneest!”, voegt Callahan toe.

WK in Londen als hoofddoel

Foto: Jeroen De Meyer

Callahan wil deze zomer herhalen waarin hij vorig jaar ook in wist te slagen: zijn persoonlijke records op de 800m, 1500m en mijl aanscherpen. Zijn eerste afspraak op Belgische bodem wordt naar alle waarschijnlijkheid de interclub, al ligt dat nog niet 100% vast. Waar hij wel voor het eerst aan de start komt, is het BK AC, een thuiswedstrijd in feite aangezien hij aangesloten is bij RESC. Dat hij brandt van ambitie hoeft geen twijfel te lijden: het WK in Londen is het doel. “Ik hoop samen met een sterke Belgische ploeg aan de start van het WK te komen. We zitten met een in mijn ogen erg sterke lichting met onder meer Debjani, Kimeli, Moukrime en Hannes. Ik denk trouwens dat deze mannen stuk voor stuk nog een stap kunnen zetten!”, aldus een gretige Callahan.

De komende dagen echter brengt hij nog in het gezelschap door van zijn vaste trainingsgroep met toch wel één grote naam daarin: Robby Andrews. Andrews mistte vorig jaar de Olympische finale op de 1500m omdat hij tijdens zijn splijtende aanzet in de laatste rechte lijn even naar de binnenkant werd gedwongen en naast de piste belandde. Op het WK in Beijing in 2015 werd hij verdienstelijk elfde in de finale. “Iedereen met wie ik hier train is in vorm. Robby is al in erg goede doen en we worden elke week sterker”, besluit Callahan.