Soufiane Bouchikhi is de uittredende Belgische kampioen veldlopen die zondag op de Structabo CrossCup in Brussel voor twee op een rij gaat. Bouchikhi, die ook nog kans maakt op de eindzege in de CrossCup, liet de manche in Rotselaar links liggen. Zijn jongere broer Lahsene zegevierde er.

Soufiane Bouchikhi kan zichzelf zondag opvolgen als Belgisch kampioen veldlopen tijdens de slotmanche van de Structabo CrossCup in het Park van Laken. Bouchikhi verscheen voorlopig aan de start van drie manches. In Roeselare moest hij Isaac Kimeli voor zich dulden, maar in Hannuit was Bouchikhi wel de beste Belg. Zondag moet hij normaal over een betere vorm beschikken.

“Het heeft vooral te maken met frisheid, want de periode rond Hannuit stond in het teken van een zwaar trainingsblok. Daardoor heb ik die wedstrijd met heel zware benen afgewerkt. Dat zou zondag anders moeten uitdraaien. Al moet ik zeggen dat de trainingen meer gericht zijn naar het zomerseizoen dan puur naar zondag toe. Toch lijkt het normaal dat ik frisser aan de start verschijn in vergelijking met de voorgaande crossen”, vertelt de atleet.

Bouchikhi liet de manche in Rotselaar links liggen, maar de zege bleef wel binnen de familie, aangezien zijn jongere broer Lahsene aan het feest was. “Ik wist dat hij kans maakte om te winnen, aangezien ik zijn trainingen op de voet volg en we dagelijks in contact zijn met elkaar. Het BK kan zijn beste wedstrijd worden, dus ik denk dat de kans groot is dat hij op het podium eindigt”, klinkt het bij de oudste van de twee.

De afgelopen jaren was het BK telkens de grote clash tussen Bouchikhi en Kimeli. Toch voelt het anders aan in vergelijking met de voorbije edities. “Die pure rivaliteit tussen Isaac en mezelf is er eigenlijk uit. Ik heb al mijn doelen bereikt in het veldlopen, op uitzondering dan van een individuele EK-medaille. In het verleden heb ik alle manches van de CrossCup gewonnen, dus ik kan het wel relativeren. Ik denk vooral richting de Spelen in Tokio. Daarna richt ik mijn pijlen op de marathon”, vervolgt de titelverdediger.

Bouchikhi zou eventueel nog een half veldloopseizoen lopen na de zomer. Hij droomt ook nog van een gouden teammedaille op het EK. “Het zou mooi zijn om na de Spelen in Tokio mijn crosscarrière met een hoogtepunt af te sluiten. Al is niks nog zeker, want mijn planning staat voorlopig nog op losse schroeven. Afhankelijk van mijn zomerseizoen pik ik nog wat crossen mee. Het EK cross kan daar uiteraard bijhoren. Het zou mooi zijn om met een een gouden teammedaille afscheid te nemen van het veld. Met de huidige generatie kan dat zomaar lukken”, besluit Bouchikhi.