Konstanze Klosterhalfen heeft op de BU Last Chance Invitational in Boston voor een stevig Europees record op de 5.000m in zaal getekend. De Duitse atlete was goed voor 14’30″79, bijna 17 seconden beter dan de voormalige recordtijd. Daarmee wordt ze ook de vierde performer aller tijden na het Ethiopische trio Genzebe Dibaba, Meseret Defar en Tirunesh Dibaba.

Bij gebrek aan WK in zaal was de BU Last Chance Invitational in Boston één van de laatste kansen voor internationale atleten om zich te bewijzen in een indoorhal. Konstanze Klosterhalfen had haar zinnen gezet op een 21 jaar oud ER op de 5.000m van Gabriela Szabo (14’47″35). Het record leek een haalbare kaart voor ‘Koko’, maar wat de 23-jarige Duitse uit haar mouw schudde, was toch bijzonder straf. Klosterhalfen klokte namelijk af na 14’30″79, goed voor de vierde prestatie aller tijden op de afstand. Slechts drie vrouwen deden ooit beter én die zijn allemaal afkomstig uit Ethiopië.

Shelby Houlihan – Foto: Golazo

Ook de 3.000m bij de vrouwen leverde spektakel op, aangezien maar liefst drie atletes van dezelfde trainingsgroep (Bowerman Track Club), Karissa SchweizerShelby Houlihan en Colleen Quigley, in de top tien aller tijden staan na hun race van gisteren. Scheizer en Houlihan leverden een pittige strijd om de winst. Houlihan moest de duimen leggen voor haar teamgenote, die met 8’25″70 de vijfde performer aller tijden en Amerikaans recordhouder wordt. Houlihan is nu de zevende performer aller tijden met 8’26″66 en Quigley duikt net de top tien binnen met 8’28″71. Bij de mannen was het wederom Bowerman boven. Hier fungeerde olympisch 1500m-kampioen Matthew Centrowitz als haas. ‘Centro’ loodste vier van zijn teamgenoten naar een chrono onder 7’40. Lopez Lomong haalde het in 7’37″74, gevolgd voor Ryan Hill, steepletopper Evan Jager en Grant Fischer.

Joshua Thompson, die ook deel uitmaakt van de Bowerman Track Club, snelde op de 1500m naar 3’34″77. Daarmee heeft Thompson de olympische limiet beet. Al moet hij daarvoor komende zomer nog de Amerikaanse trials overleven. De prestaties van Klosterhalfen, Schweizer en Thompson zijn telkens goed voor beste wereldjaarprestaties.