Peter Callahan was op het EK in Amsterdam in 2016 van de partij op de 1500m. Het was de eerste keer dat hij in actie kwam voor ons land.  De 26-jarige atleet, die tot dan relatief onbekend was in ons land vanwege zijn dubbele nationaliteit, zorgde ondertussen onder andere voor de volle buit op de Europabeker in het Finse Vaasa. Afgelopen winter was hij in zaal goed voor een knappe 3’55″77 op de mijl. Daarmee is hij de tiende van de wereld van het afgelopen indoorseizoen. Een vooruitblik naar het zomerseizoen, dat met rasse schreden nadert.

Callahan verhuisde in november van Princeton, waar hij zijn studies afwerkte, naar Chicago. Op die manier moest hij afscheid nemen van zijn coach Jason Vigilante én vaste trainingspartner Robby Andrews. Al beloofde Callahan zelf alvast op Instagram dat hij zeker nog op trainingsstages zal gaan met zijn oude kompanen. Het voordeel is wel dat hij op die manier zijn nieuwe job bij Northwestern XC & Track Team van de lokale universiteit beter kan combineren. De atleet van RESC kan er op die manier gebruikenmaken van de faciliteiten én grotere trainingsgroepen.

Voor komende zomer mikt Callahan voornamelijk op het verbeteren van zijn PR van 3’37″57. Die doelstelling hangt uiteraard vast aan een andere doelstellingen, namelijk het EK in Berlijn. “Ik heb al enkele keren de kleuren van mijn land mogen verdedigen en kijk er alvast naar uit om dat komende zomer te herhalen. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk de limiet voor het EK op zak heb. Zo kan ik me in alle rust voorbereiden op het kampioenschap. Al wordt het sowieso bikkelen om de plaatsjes op de 1500m”, aldus een gretige atleet. Om naar het EK in Berlijn te gaan, zal hij zijn PR moeten benaderen, aangezien daarvoor 3’38″10 wordt gevraagd. Hij zal, zoals hij zelf al aanhaalde, niet de enige kaper op de kust zijn. De volgende namen moeten hierbij zeker in de gaten worden gehouden: Ismael Debjani, Pieter-Jan Hannes, Tarik Moukrime, Pieter Claus, Ali Hamdi en Robin Hendrix.

Indien mogelijk wilt Callahan ook op de 800m zijn PR aanscherpen. Daarvoor zal hij sneller moeten gaan dan 1’48″59. Vorige zomer was hij nog tweede op het BK AC op die dubbele baanronde. Hij moest er na een pittig sprintje de duimen leggen voor Aaron Botterman. Een eerste test volgt deze week al op de Stanford Invitational meeting, die op vrijdag en zaterdag plaatsvindt. Onze landgenoot is wel vaker vroeg op het seizoen in vorm, dus een EK-limiet hoeft zeker niet uitgesloten te worden!