De Vlaamse Atletiekliga heeft de lijst met elite-atleten voor 2020 bekendgemaakt. Maar liefst 21 individuele atleten zullen in het olympisch jaar kunnen genieten van een A-statuut. De mannen én vrouwen die deel uitmaken van de 4x400m-ploeg, zullen eveneens de nodige steun krijgen. Een jaar geleden stond de teller nog op 19 A-atleten.

In de lijst zijn maar liefst acht atleten terug te vinden die dankzij hun sterk 2019 een A-statuut hebben verworven. Stijn Baeten zag twee jaar geleden zijn ondersteuning nog wegvallen, maar maakte afgelopen zomer een stevige indruk die niet onopgemerkt voorbij ging. Hij krijgt opnieuw de hoogste ondersteuning. Ook Aurélie De Ryck voldeed aan de criteria en maakt na zeven jaar afwezigheid opnieuw deel uit van de elite-atleten. Voor Vanessa Sterckendries, Timothy Herman en Michael Obasuyi is het de eerste keer dat ze een A-statuut toegekend krijgen.

Belgian Cheetahs Paulien Couckuyt, Imke Vervaet en Manon Depuydt krijgen eveneens waardering voor hun glansseizoen. Minder nieuws is er voor hun collega’s van de aflossingsploeg, Margo Van Puyvelde en Justien Grillet. Zij konden door blessures niet de gewenste resultaten voorleggen en verliezen hun statuut als A-atleet. De 4x400m-ploeg deed het wel uitermate goed en krijgt het hoogste statuut toegekend. Daardoor kan het duo nog rekenen op enige financiële steun. De prestaties van Alexander Doom volstonden niet om als A-atleet het nieuwe jaar in te gaan, maar hij staat er dankzij de Belgian Tornados eveneens niet alleen voor.

Lander Tijtgat, Bram Ghuys en Pieter Claus behoorden vorig jaar nog tot de nieuwkomers in de lijst, maar konden het voorbije seizoen de verwachtingen niet waarmaken. Net als Louise Carton verliezen zij hun statuut als A-atleet. Bij Bashir Abdi, Ben Broeders, Isaac Kimeli, Jonathan Sacoor, Renée Eykens, Hanne Maudens, Philip Milanov, Thomas Van der Plaetsen, Noor Vidts, Eline Berings, Robin Hendrix, Niels Pittomvils en Simon Debognies zal het A-statuut wél verlengd worden. Zij zullen het komende jaar opnieuw op financiële steun kunnen rekenen.

De gedetailleerde elitelijst kan u hier terugvinden.