Een dag eerder dan de Belgische selectie werd die van Nederland bekendgemaakt. Een jaar na Tilburg mogen tien atleten zich opmaken voor het EK veldlopen, een groot contrast met de 26 namen van het eigen EK van vorig jaar. Onze noorderburen nemen twee senioren mannen en een team bij zowel de junioren mannen als de beloften vrouwen mee.

Net zoals de selectiecross in Roeselare belangrijk is voor de Belgische atleten is de Warandeloop in Tilburg dat voor onze noorderburen. Vorig jaar pakten de Nederlanders in eigen land uit met een 26-koppige selectie. Ze wonnen een gouden teammedaille bij de senioren vrouwen en pakten zilver met de junioren vrouwen. Nog voor de start van de Warandeloop zag het er al naar uit dat er een pak minder oranje naar het EK veldlopen zal trekken. Er heerste namelijk weinig interesse bij de senioren vrouwen. Daar heeft vooral het late tijdstip van het WK in Doha mee te maken, alsook de Olympische Spelen van Tokio. Jip Vastenburg zou initieel op 1 december de marathon van Valencia lopen, maar kampt met een kleine blessure. Sifan Hassan blaast stoom uit op vakantie na haar vermoeiend zomerseizoen. Ook voor Susan Krumins past Lissabon niet in de planning. Maureen Koster moest dan weer op het laatste moment afzeggen wegens kuitproblemen.

Stan Niesten – Foto: Erik Van Leeuwen

Bij de seniorencategorie werden Mike Foppen en Stan Niesten geselecteerd. Eerstgenoemde stak zondag nog de overwinning van de Warandeloop op zak. Bij de beloften worden vier vrouwen meegestuurd met het oog op een sterke teamprestatie. Opvallend is dat ze allen eerstejaars zijn. Vorig jaar haalden ze zilver bij de junioren. Jasmijn Bakker won begin november nog de CrossCup-manche in Mol. Ook van de vier junioren mannen wordt verwacht dat ze voor een mooi klassement zullen meestrijden.

Jasmijn Bakker – Foto: Golazo
Mannen U20 Club
Job IJtsma HAC ’63
Tim Verbaandert Eindhoven Atletiek
Illian Martens AV Cifla
Ryan Oosting Atletiekunie
Vrouwen U23 Club
Diane van Es PAC
Jasmijn Bakker AV Triathlon
Jasmijn Lau Ciko ’66
Famke Heinst AV de Liemers
Mannen (senioren) Club
Mike Foppen AV Cifla
Stan Niesten DEM
Jasmijn Lau – Foto: Getty Images for European Athletics