Oussama Lonneux was afgelopen zondag op de Structabo CrossCup in Roeselare de verrassende naam die meteen zeker was van het EK in Lissabon. De belofte van RFCL liep al vroeg weg van zijn leeftijdsgenoten. Lonneux hield sterk stand. Volgende week zondag voert hij het vijfkoppige belofteteam aan. Het afgelopen jaar was zonder twijfel het moeilijkste jaar voor de atleet, die er echter veel lessen uit trok.

Zondag was het bij beloften mannen op de Structabo CrossCup in Roeselare uitkijken naar hoe dominant topfavoriet Dorian Boulvin zou zijn. Het draaide anders uit, aangezien Boulvin duidelijk niet in zijn gewone doen was. De atleet van CABW had door een accuut tandprobleem antibiotica moeten slikken. Zijn kansen op een EK-selectie waren daardoor een stuk verkleind. Hij zou iets na halfweg de wedstrijd verlaten. Oussama Lonneux liep dan al enkele ronden voor het groepje beloften uit. De Luikenaar hield sterk stand en was meteen zeker van zijn tweede selectie voor een EK in het veld.

“Ik had vooraf héél veel ambitie. Mijn doel was om met de beste beloften mee te lopen en om in de slotfase mee te strijden voor de eerste plaats. Ik voelde me echter zo goed dat ik mijn eigen koers ben beginnen lopen. Voor ik het wist liep ik alleen. Zoiets mag je niet laten schieten. Ik heb me heel hard voorbereid, zeker omdat ik van mijzelf vond dat ik moest bewijzen dat ik ook een cross van tien kilometer kan verteren. Daarin ben ik geslaagd”, vertelde Lonneux.

“Alles is mogelijk op het EK”

Over concrete EK-ambities wil de atleet zich niet uitspreken. Drie jaar geleden werd hij in Chia bij de junioren 32ste. Gisteren (dat werd ondertussen door de selectiecommissie bevestigd) geloofde hij ook in het feit dat er een team zou afgevaardigd worden. “Ik wil me niet uitspreken over een bepaalde plaats. Wat ik wel durf zeggen: alles is mogelijk op een EK. De dag zelf zal het bepalen. Misschien haal je de top tien, misschien helemaal niet. Het zijn kleine dingen die het hem op zo’n dag doen. We beschikken zeker over een competitief team. De tijdsverschillen met de mannen van DCLA (John Heymans en Guillaume Grimard; red.) en Clément Deflandre zijn beperkt gebleven. Dat maakt dat we elkaar waard zijn”, verduidelijkte de 22-jarige atleet.

Lonneux op het EK veldlopen in 2016 – Foto: Jeroen De Meyer

De straffe prestatie van Lonneux in Roeselare kwam er niet zomaar. Het afgelopen jaar was veruit het moeilijkste voor de atleet, die afgelopen winter kampte met zware motivatieproblemen. “Vorig jaar in september was ik echt niet goed bezig. Door kleine gezondheidsperikelen begon ik minder en minder te lopen. Ik maakte mijn trainingen niet af en spendeerde meer tijd op mijn gsm en computer dan met mijn loopschoenen. Mijn motivatie voor het lopen was zachtjes aan het uitdoven. Van een winterseizoen was daardoor niet echt sprake. Ik was mijn focus verloren en als het mentaal niet gaat, dan gaat het fysiek al helemaal niet. Het heeft me echter veel doen inzien. Ik heb enorm veel bijgeleerd en sta veel sterker dan toen. Je moet altijd serieus met je vak bezig zijn om sterk voor de dag te komen. Al moet ik wel stellen dat het afgelopen jaar veruit het moeilijkste was. Ik heb diep gezeten, maar heb mezelf heruitgevonden om sterker in mijn (loop)schoenen te staan”, klonk Lonneux.

Toch deed de atleet het niet onaardig afgelopen zomer met 1’51 en 3’43 op respectievelijk de 800m en 1500m. “Die tijden zijn niet representatief. Ik had mijn zinnen gezet op het EK in Gävle op de 1500m. Na een goede stage in Belek met de federatie voelde ik me sterk. Vervolgens ben ik naar Ifrane getrokken om nog een extra trainingsblok af te werken. Bij mijn terugkeer naar België begon de Ramadan. Dat heeft me gekraakt. Ik was nog in staat om te trainen, maar mijn lichaam was heel zwak geworden. Daarom heb ik in samenspraak met mijn trainer besloten om na de KBC Nacht in Heusden het seizoen stop te zetten. Toen zat ik al in mijn hoofd met de selectiecross en het EK. Toen de knop omdraaien, heeft zondag geloond”, besloot de beste belofte van afgelopen zondag.

Oussama Lonneux – Foto: Jeroen De Meyer