De indooreditie van de International Flanders Athletics Meeting, kortweg IFAM, wordt in 2020 niet georganiseerd. Door een gebrek aan interesse van Belgische topatleten in een olympisch jaar en door een gebrek aan financiële middelen voelt de organisatie zich genoodzaakt om de wedstrijd komende winter te schrappen. “Het is de intentie om er in 2021 opnieuw te staan”, klinkt het hoopvol bij organisator Maspoe.

Het hing al even in de lucht, maar de knoop is inmiddels definitief doorgehakt: geen IFAM Indoor in 2020. De enige resterende internationale indoormeeting in België verdwijnt door een samenloop van omstandigheden van de kalender. “Door een vermindering van sponsoring en subsidies en het verplicht verhogen van het prijzengeld, kregen we in 2020 te maken met enkele financiële uitdagingen”, legt organisator Kim Barbé uit. “Heel wat toppers laten het indoorseizoen links liggen in functie van de Olympische Spelen en het EK outdoor in Parijs. We begrijpen die beslissing, maar omdat we als organisatie geen tienduizenden euro’s verlies willen maken, slaan we het indoorseizoen van 2020 over. De IFAM Outdoor komt volgend jaar niet in het gedrang. Hopelijk kunnen we er in 2021 ook op indoorvlak opnieuw staan.”

Het WK indoor vindt deze winter plaats in het Chinese Nanjing, van 13 t.e.m. 15 maart. Door het wegvallen van de IFAM Indoor verliezen de nationale sterkhouders een unieke kans om zich voor eigen volk te kwalificeren voor dit wereldkampioenschap. Het Belgisch kampioenschap 4x200m valt niet weg, maar wordt dit jaar aan een andere indoororganisatie toegewezen.