Na een snipperjaar is de IFAM Indoor weer helemaal terug. In de Gentse Topsporthal krijgen verschillende landgenoten zaterdag een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor het EK indoor in Istanboel. Onder andere Rani Rosius, Kobe Vleminckx, Anne Zagré, Ruben Verheyden en Hanne Claes kunnen met de hulp van de buitenlandse concurrentie jacht maken op de EK-limieten.

Zaterdag is de Topsporthal in Gent wederom gastheer voor de IFAM Indoor. Een groot aantal Belgen gaat er voor eigen publiek op zoek naar de limiet voor het EK indoor dat begin maart van start gaat.

Wie alvast zeker is van een ticket richting Istanboel, is Noor Vidts. De regerend wereldindoorkampioene op de vijfkamp mag zaterdag al eens proeven van een mini meerkamp. Vidts komt namelijk ritme opdoen door deel te nemen aan het hoogspringen, het kogelstoten en de 60m horden. In het hoogspringen treft Vidts de acht jaar jongere Merel Maes. Maes was in haar eerste wedstrijd van het seizoen al goed voor 1m85 en zal daar graag nog enkele centimeters bijdoen. In het kogelstoten wacht kersvers Belgisch recordhoudster Jolien Boumkwo Vidts op. Boumkwo verbeterde tijdens het KVV het 26-jaar oude BR, maar daarmee is haar recordhonger nog niet gestild.

Merel Maes – Foto: Erik Van Leeuwen

Op de 60m horden tekent ook Anne Zagré present. Zagré brak in haar eerste race van het seizoen nog geen potten met 8″23. De Nederlandse Maayke Tjin-a-Lim kan haar hopelijk richting de EK-limiet van 8″03 stuwen. Bij de mannen is de Japanner Shuhei Ishikawa, goed voor 7″57, de snelste man van het veld. Vlaams kampioen Elie Bacari kan in zijn zog een poging doem om voor de tweede keer in zijn carrière onder de 8″ duiken.

De Belgian Cheetahs en Tornados zijn de grote blikvangers op de 400m en ongebruikelijke 300m. Hanne Claes, Nina Hespel en Margo Van Puyvelde gaan een clash aan op de 400m. Claes, dit prille seizoen al goed voor 53″69, kan ook rekenen op weerwerk van Laviai Nielsen en Alice Mangione in haar eventuele zoektocht naar de limiet van 52″20. Helena Ponette en Naomi Van den Broeck verkiezen beiden de 300m. Die laatste maakte vorige week al indruk door naar 37″86 te snellen, goed voor een tweede plaats op de Belgische ranglijst aller tijden.

Foto: Lucien Lambotte

Alexander Doom heeft zijn EK-ticket op de 400m al op zak. De voorlopig snelste Belg van dit seizoen zou zaterdag aanvankelijk toch nog aantreden, maar heeft zich nu teruggetrokken. Christian Iguacel heeft daarentegen nog werk voor de boeg wil hij naar het EK, al toonde hij in zijn laatste wedstrijd over 200m dat hij in heel goede doen is. Dat laatste kan na een matige seizoensstart nog niet helemaal gezegd worden van Jonathan Sacoor. Sacoor kan echter altijd wat meer in sterk gezelschap en zal zich niet laten kennen.

Op de 60m bij de vrouwen krijgen we een stevig battle tussen België en Nederland. Rani Rosius en Delphine Nkansa zullen de winst in eigen huis willen houden, maar hebben met N’Ketia Seedo en Jamile Samuel twee taaie klanten om tegen te strijden. Rosius staat met een dubbele missie aan de start, want de EK-limiet van 7″24 lonkt voor de sprintster. Kobe Vleminckx krijgt de rijzige Reece Prescod naast zich. De Britse spurtbom die deel uitmaakte van het 4x100m kwartet dat brons pakte op het WK outdoor, moet onze landgenoot naar een toptijd stuwen. Met 6″63 is Vleminckx zeker van het EK indoor.

Rani Rosius – Foto: Erik Van Leeuwen

Op de 800m treffen we een wat vreemde eend in de bijt. Camille Laus gaat namelijk vreemd door bij wijze van experiment voor de dubbele afstand te kiezen. Vorige week snelde Laus bij haar 800m-debuut naar 2’09″02, maar daar kan ongetwijfeld nog wat vanaf. Zeker met de Afrikaanse kampioene Jarinter Mwasya aan de start. Laus zal echter moeten bikkelen met Rani Baillevier om eerste Belgische te worden. Bij de mannen wordt er vuurwerk verwacht, want Tibo De Smet en Eliott Crestan, de twee snelste Belgen ooit op deze afstand in zaal, kijken elkaar recht in de ogen. De Smet heeft na zijn exploot van 1’45″04 van twee weken geleden het mentaal voordeel. Crestan kan zich sussen met het feit dat het met zijn snelheid snor zit. De SMAC-atleet zette vorige week namelijk een PR op de 400m neer. Buitenlands tegengewicht komt er van de Marokkaan Abdelati El Guesse.

Ruben Verheyden is de man om in de gaten te houden op de 1500m. De pupil van Kim Barbé wil maar wat graag zeker zijn van een tripje naar Istanboel en moet dus onder de 3’37″40 duiken. Ook Stijn Baeten droomt van het EK indoor. In tegenstelling tot het KVV moet hij niet solo aan de bak. Hij kan naast Verheyden nog op weerwerk rekenen van onder meer Ermisa Girma, de wereld juniorenkampioen op de 800m en vice-wereld juniorenkampioen op de 1500m. Gangmaker Pieter-Jan Hannes krijgt de taak om John Heymans en Ismael Debjani in een zetel af te zetten op de 3.000m. Het duo jaagt namelijk op 7’44 voor het EK. Heymans kwam dit jaar al tot 7’50″25, voor Debjani wordt het zijn eerste race van het seizoen. De jonge Joel Ibler Lilleso is langs internationale zijde iemand om in de gaten te houden. Mariska Parewyck houdt de Belgische eer bij de dames hoog op de 1500m.

Foto: Peter Wagemans

Het polsstokspringen kan ondanks de afwezigheid van Ben Broeders op een fraai internationaal deelnemersveld rekenen. Matt Ludwig is met een PR van 5m90 één van de blikvangers. Ook Harry Coppell is met 5m85 niet van de minsten. Aan Thomas Van Nuffelen en Niels Pittomvils om zich zo goed mogelijk staande te houden. In het kogelstoten voert Andreas De Lathauwer het Belgisch getint veld aan. In de verspringbak prijkt Filippa Kviten de lijst aan met 6m79.

Alle info over de IFAM Indoor vindt u hier.