Morgen staat in de Gentse Topsporthal een bijzondere IFAM Indoor gepland. De meeting moet in volle coronatijden als springplank dienen naar het EK in Torun voor atleten uit binnen- en buitenland. Het wordt onder meer uitkijken naar Eline Berings op de hoge horden, de Belgian Tornados en Cheetahs op de 400m, maar evengoed naar een aantal landgenoten op de middellange afstand. Wie maakt van gelegenheid gebruik om een ticket naar Polen te bemachtigen? Wij blikken vooruit.

Het had heel wat voeten in de aarde om de IFAM Indoor anno 2021 op de kalender te krijgen, maar het team van organisator Kim Barbé is er ondanks alle beperkingen wel in geslaagd om een meeting te op poten te zetten. Door de maatregelen van Sport Vlaanderen worden atleten zonder elitestatuut tijdens het merendeel van het programma geweigerd. Daardoor kan een reeks landgenoten niet aantreden in de Topsporthal. Toch belooft het morgen een boeiende atletiekdag te worden, waarin een aantal Belgen op zoek gaat naar de limiet voor het EK in Torun. Op de 60m bij de vrouwen wordt het uitkijken naar Rani Rosius, die zich afgelopen zaterdag op de micromeeting van de Vlaamse Atletiekliga al verzekerde van het EK. Rosius neemt het onder meer op tegen Manon Depuydt, de Zwitserse Sarah Atcho en Belgisch recordhoudster bij scholieren Mariam Oulare, die voor het eerst sinds 2019 opnieuw een wedstrijd voor haar rekening neemt. Bij de mannen staat Kobe Vleminckx nog even aan de kant met een hamstringblessure. Gaylord Kuba Di-Vita is daardoor de snelste landgenoot die in actie komt. Raphael Bouju lijkt als Nederlands recordhouder bij de junioren de te kloppen man.

Eline Berings – Foto: Yngwie Vanhoucke

Op de hoge horden zijn Eline Berings, Anne Zagré en Michael Obasuyi de speerpunten. Berings sloop in Liévin opnieuw een beetje dichter bij de gevraagde 8″10 om naar Torun afgevaardigd te worden. Zagré is al zeker van het EK en zal net zoals Berings moeten opboksen tegen de Nederlandse Zoe Sedney. Obasuyi was dan al weer zeker van het EK en knalde op Franse bodem naar een nieuw PR. De belofte van OEH hoopt om op zijn trainingspiste nog een versnelling hoger te schakelen. De 400m moet grotendeels een onderlinge strijd worden tussen de Belgian Cheetahs al zal Camille Laus ongetwijfeld haar zinnen hebben gezet op de EK-limiet van 52″73 na haar PR in Metz. Lisanne de Witte kan de kapitein van het aflossingsteam alvast van de nodige tegenstand voorzien. Daarnaast maken ook Imke VervaetMargo Van PuyveldePaulien Couckuyt en Hanne Maudens hun opwachting. Dylan Borlée wil maar wat graag individueel naar het EK indoor, maar Borlée zal een vette kluif hebben aan Alexander Doom en Christian Iguacel die vorige week beiden een PR noteerden. Voor het EK wordt 46″60 vereist en Borlée kan in zijn zoektocht naar het EK-ticket de hulp krijgen van Benjamin VedelYousef Karam en Vladimir Aceti.

Mirte Fannes bleef vorige week slechts 25 honderdsten boven de EK-limiet op de 800m in Metz en hoopt daar op de IFAM verandering in te brengen. De belofte van DCLA zal er geen Belgisch duel van kunnen maken, aangezien Renée Eykens opteert voor een meeting in Luxemburg. De Ierse Nadia Power en Marokkaanse Halima Hachlaf moeten Fannes naar de gevraagde 2’03″25 stuwen. Elise Vanderelst snelde dinsdag in Liévin naar een stevig BR op de 1500m en wil die recordtijd van 4’05″71 bevestigen. Tim Van de Velde kon vorige week nog niet overtuigen in Dortmund, maar hoopt daar morgen verandering in te brengen. Van de Velde hoopt onder de gevraagde 3’41″32 te duiken om afgevaardigd te worden naar het EK in Torun. Oussama Lonneux is al zeker van het EK als snelste Belg van het moment. Lonneux kan zich op de IFAM meten met Simon DenisselMarius Probst en Quentin Tison. Voormalig wereldkampioen op de 800m Pierre-Ambroise Bosse gaat op de ongewone 600m op zoek naar de beste prestatie aller tijden in zaal van Donavan Brazier, die in 2019 goed was voor 1’13″77. De 3.000m wordt een wedstrijd waarin Simon Debognies op zoek gaat naar de EK-limiet van 7’53″18. Hij krijgt tijdens die race het gezelschap van trainingsmakkers Isaac KimeliRobin Hendrix en de Fransman Hugo Hay, die het haaswerk voor zijn rekening neemt.

Elise Vanderelst – Foto: Golazo

Fanny Smets en Chloé Henry nemen deel aan het polsstokspringen. Smets was eerder deze winter al goed voor een stevige verbetering van het BR in zaal met 4m51. Voor het EK moet de atlete van CABW over 4m61 wippen. Het duo kan onder meer rekenen op concurrentie van Tina Sutej en Killiana Heymans. Bij de mannen hoopt Arnaud Art aan te knopen met een hoopgevende prestatie, voorlopig moet de voormalige Belgische recordhouder in openlucht het met een seizoensbeste van 5m28 stellen. De Amerikaan Cole Walsh en Nederlands recordhouder Menno Vloon mikken hoger en hopen in de buurt van 5m80 te eindigen. In het hoogspringen bij de vrouwen komt Merel Maes voor het eerst in actie als scholiere. De atlete van ACW heeft er goede trainingsweken opzitten en droomt luidop van het BR van Elodie Tshilumba (1m84). Outdoor vloog Maes al over 1m84. Daniel Segers hoopt in het verspringen ondanks last aan de rug een betere prestatie neer te zetten dan zijn 7m05 afgelopen dinsdag in Liévin. Eusebio Caceres is een vaste waar de op de IFAM, waardoor de Spanjaard ook in coronatijden niet kan ontbreken.

Fanny Smets – Foto: Golazo

De volledige inschrijvingslijst en het tijdschema voor morgen kan u hier raadplegen.