John Heymans loodste het B-team van DCLA tegen de verwachtingen in naar een tweede plaats op de CrosscCup-Relays in Berlare. De 20-jarige belofte maakte zo een ijzersterke indruk en drukt meteen zijn stempel op een mogelijke EK-selectie. Heymans droomt luidop van een teammedaille op dat EK.

John Heymans deed in 2017 zijn eerste internationale ervaring op met het EK veldlopen in Samorin. Hij werd als junior 24ste en greep met het team maar nipt naast een bronzen medaille. Heymans was toen iets meer dan een jaar gestopt met hockey en beginnen trainen onder de vleugels van Wim Wouters. “Elk jaar, sinds 2016, komt er een schepje bij in het trainingsschema en in mijn levensstijl buiten de training”, verklaart Heymans zelf. “Zo heb ik ondertussen een streep getrokken door mijn uitgaansleven en eet ik elke dag bruine rijst, groenten en eiwitten. Het moeilijkste is mijn sociaal leven dat eronder lijdt. Ik ben namelijk een zeer sociaal iemand en heb elke dag mijn dosis conversaties nodig. Normaal gezien ben ik een feestbeest. Dat is dus een grote opoffering voor mij en daar heb ik het vaak nog moeilijk mee. Als ik atletiek met het uitgaansleven afweeg, brengt lopen mij veel meer voldoening op korte en lange termijn. De beslissing is dus snel gemaakt.”

John Heymans – Foto: Peter Wagemans

“We hebben ondertussen al te maken met een John 4.0, zoveel is er reeds veranderd. Mijn trainer Wim en trainingspartners zijn een extra motivatiebron. In een betere groep kon ik niet belanden. De drie examenperiodes zijn jammer genoeg telkens de boosdoener om constante seizoenen te draaien. Tot mijn grote frustratie moet ik dan de trainingen stilleggen. Dat is voorlopig het grootste werkpunt”, vertelt de atleet.

In Berlare toonde de student bio-ingenieur zich opnieuw. Als tweede loper kon hij de voorsprong van DCLA vergroten op de nummer drie, wat het team uiteindelijk ook zilver opleverde. Zelf zette hij de tweede tijd neer van alle atleten die 3.000m voor hun rekening namen. “De opener van het veldloopseizoen kon niet beter verlopen. Het deed deugd om opnieuw de spikes aan te trekken. Het gevoel na een wedstrijd is altijd fantastisch! Qua training sta ik momenteel verder in vergelijking met vorig jaar, maar ik had niet verwacht om met ons team zo goed te scoren. De tweede plaats kwam er volgens mij voornamelijk dankzij onze koploper Pieter Sisk, die aan Isaac Kimeli is kunnen blijven hangen. Guillaume Grimard en ik hebben vooral het behoud van de tweede plek moeten verwezenlijken”, voegt Heymans toe.

Als alles volgens plan verloopt zou John Heymans in Roeselare aan de start verschijnen als één van de kanshebbers op een EK-deelname. “Mijn eerste doel dit winterseizoen is zoals elk jaar het EK veldlopen halen. Vorig jaar viel ik juist buiten de selectie, wat nog steeds een zure nasmaak heeft achtergelaten. Daarbovenop heb ik twee dromen: Een podiumplaats in het algemeen klassement van de U23 in de Crosscup en een podiumplaats in het landenklassement op het EK veldlopen. Beide doelen zijn realistisch voor mij, al reken ik voor Lissabon in de eerste plaats ook op Dorian Boulvin, Clément Deflandre en trainingspartner Guillaume Grimard. De resultaten van de CrossCup in Berlare hebben me nog meer motivatie gegeven voor het komend seizoen. Tot in Mol!”, besloot de enthousiaste specialist in het veld.

John Heymans, Tim Van de Velde en Dries De Smet op het EK veldlopen in 2017 – Foto: Jeroen De Meyer