Na twee micromeetings in de Gentse Topsporthal staat vandaag de IFAM Indoor gepland. De meeting maakt sinds dit jaar deel uit van de World Indoor Tour als ‘Bronze label’, waardoor er onder meer een grotere prijzenpot voorzien is. Een aantal Belgen gaat op de IFAM op zoek naar een ticket richting Polen om er begin maart aan het EK indoor deel te nemen. Wie maakt van die ideale gelegenheid gebruik en voegt zich bij de intussen stevige selectie? U volgt het hier aan de hand van live-updates. 

Onthoofde hordenfinale draait uit in het voordeel van buitenlands gezelschap

20u20: Het laatste nummer van de dag, de 60m horden bij de heren, werd een onthoofde finale door de afwezigheid van Michael Obasuyi. Daar profiteerde Liam Van der Schaaf maar al te graag van. De Nederlander kwam gretig uit de blokken en trok dat ook door naar de rest van zijn wedstrijd. Met 7″78 liep hij onbedreigd naar winst.

20u15: Zoë Sedney had zichzelf tijdens de reeksen van de 60m horden tot topfavoriete gebombardeerd voor de finale. Onze noorderbuur kwam in tegenstelling tot de reeksen iets minder goed weg waardoor ze nog behoorlijk wat werk voor de winkel had. Tegen de Spaanse Teresa Errandonea viel echter niets meer te beginnen. Zij won met 8’13. Anne Zagré en Sedney vochten het uit voor de tweede plaats. Uiteindelijk moest een fotofinish de doorslag geven en dat draaide uit in het voordeel van Zagré. Met 8’16 deed de hordeloopster van Excelsior gevoelig beter dan in de reeksen. Angel Agwazie werd pas zevende in deze wedstrijd, maar deed dat wel met een voor haar sterke tijd. Met 8″52 benaderde ze haar drie jaar oude PR tot op één honderdste.

Art moet met lege handen naar huis, Walsh zweeft het hoogst

20u10: Door de afwezigheid van Ben Broeders was de polsstokcompetitie enigszins onthoofd. De deelname van Arnaud Art maakte dit enigszins goed, al was er niet lang sprake van Art. Onze landgenoot begon op 5m02 aan zijn competitie, maar slaagde er niet in om een geldige poging neer te zetten. Daardoor ging de meeste aandacht al snel naar Cole Walsh. De Amerikaan die op het WK in Doha goed was voor een finaleplaats en dit indoorseizoen al 5m73 sprong, kon jammer genoeg niet overtuigen. Hij won de competitie, maar moest het stellen met een magere 5m42.

400m wordt gedomineerd door buitenlandse concurrentie, Doom snelste Belg

20u00: Als we bij de dames over een ‘Cheetah-duel’ kunnen spreken, dan kunnen we bij de mannen ook spreken over een ‘Tornado-duel’. Op de 400m zagen we namelijk drie kanshebbers terug voor een plaats in de 4x400m-ploeg op het EK in zaal. Dylan Borlée kwam in de eerste reeks in actie. De vice-Europese kampioen van 2015 op dit nummer begon goed, maar kende veel verval in de tweede ronde. Met 48″04 zal de atleet dan ook niet tevreden zijn. Het leverde hem een derde stek op in zijn reeks aangezien Vladimir Aceti (46″77) en Yousef Karam (47″53) sneller gingen.

Alexander Doom en Christian Iguacel mochten een reeks later aan de bak. Iguacel startte zoals gebruikelijk snel, al moest hij voor één keer het kopwerk niet verzorgen. Doom startte iets bescheidener om vervolgens in de laatste halve ronde stevig op te zetten. In de laatste meters ging hij dan ook knap voorbij Iguacel die ondertussen al naar de derde plaats was verwezen. De eindtijd van Doom (47″32) was niet alleen goed voor de derde plaats in zijn reeks. De AVR-atlete zette zijn kandidatuur voor de aflossingsploeg ook extra kracht bij. Iguacel ging met 47″39 net als doom sneller dan Borlée.

Camille Laus wint ‘Cheetah-duel’, maar EK-limiet blijft overeind 

19u45: Een groot delegatie Belgian Cheetahs werd afgevaardigd naar deze meeting, waardoor het uitkijken was wie de onderlinge strijd zou winnen. In de eerste van drie reeksen moest Manon Depuydt met 55″74 nipt de duimen leggen voor de Ierse Sharlende Mawdsley (54″86).

In reeks twee namen Hanne Maudens, Paulien Couckuyt en Margo Van Puyvelde het op tegen Sara Petersen. De Deense nam het meeste kopwerk voor haar rekening en voerde het tempo aan. Couckuyt liep de 350m lang quasi in haar spoor, tot Maudens van achteruit oprukte en binnendoor op de valreep nog iedereen voorbijging. Maudens struikelde over de finish van de lactaat in haar benen en noteerde 53″95. Petersen, Couckuyt en Van Puyvelde slaagden er met respectievelijk 54″03, 54″44 en 54″47 niet in om onder de 54″00 te duiken.

Camille Laus nam het in de derde reeks op tegen Imke Vervaet en Andrea Miklos. De Roemeense voerde meteen het commando waardoor onze landgenoten diep in hun krachten moesten graven om in haar spoor te blijven. Het kleine gaatje dat er in het begin was werd naar het einde toe alleen maar groter. Miklos haalde het dan ook in een snelle 52″52. Laus en Vervaet klokten respectievelijk 53″54 en 53″65. Voor het EK wordt 52″73 gevraagd.

Isaac Kimeli schrijft razendsnelle 3.000m op zijn naam

19u35: Meteen na het startschot werd al duidelijk dat het hard ging gaan tijdens de 3.000m bij de mannen. Door het puik haaswerk van Philip Cortvriendt en Robin Hendrix werd het veld al snel op een langgerekt lint getrokken. Het duo van het Runners’ lab Athletics Team drukte het gaspedaal stevig in. Simon Debognies, die aasde op de EK-limiet van 7’53″18, nestelde zich achter al zijn teamgenoten en volgde perfect. Na de eerste 1.000m kreeg Debognies het lastiger. Terwijl Hugo Hay en Isaac Kimeli er voorin een ruk aan gaven, bleef Hendrix bij Debognies om het tempo er bij hem ook in te houden. Debognies kraakte enigszins en moest het tempo laten zakken. Met 8’05″39 bleef hij vervolgens ruim boven de EK-limiet. Voorin moest Kimeli het op het einde zonder Hay doen, maar stilvallen deed hij nooit. De WK-finalist op de 5.000m wervelde door de Topsporthal en liet een straffe 7’44″17 optekenen. De EK-limiet had hij al op zak, maar met deze tijd toont hij aan dat hij een grote stap voorwaarts heeft gezet tegenover enkele weken geleden.

Merel Maes zweeft naar BR én beste wereldjaarprestatie bij scholieren

19u25: De jonge Merel Maes heeft voor een letterlijk hoogtepunt gezorgd. De eerstejaars scholiere scherpte met 1m88 het BR én de beste wereldjaarprestatie gevoelig aan. Meer daarover kan u hier terugvinden.

Berings haalt finish niet, jonge Sedney wint makkelijk

18u35: Eline Berings is nog steeds aan het jagen op de EK-limiet op de 60m horden. In de reeksen van de 60m horden wist ze haar ticket echter nog niet binnen te halen. Berings, die degelijk maar niet verbluffend snel weg was, remde plots fel af voor de vierde horde en kwam tot stilstand. Ze haalde de finish logischerwijs niet meer. De koningin van de Topsporthal kreeg in principe in de finale nog een nieuwe kans om onder de gevraagde 8″10 te duiken, maar bedankt hiervoor. De koude en pijn aan de voet zou de oorzaak zijn. Anne Zagré verging het beter. Zij plaatste zich eerder al voor het EK en kwam vandaag vooral extra wedstrijdritme opdoen. Met 8″21 werd ze vierde. De snelste van het gezelschap was meteen ook de jongste atlete. De Nederlandse Zoë Sedney knalde weg van alles en iedereen en liet een fraaie 8″04 optekenen, een evenaring van haar PR.

Eline Berings – Foto: Erik Van Leeuwen

Michael Obasuyi met overtuiging, maar past voor finale

18u15: Na een onderbreking zijn we inmiddels aanbeland aan het tweede deel van de meeting. De 60m horden bij de mannen stond als eerste op het programma. Michael Obasuyi toonde eerder deze week al dat hij in goeden doen is door naar een nieuw PR van 7″67 te sprinten. Ook in de Topsporthal kwam hij overtuigend over. Na twee horden lag de atleet van OEH al aan de leiding en die voorsprong werd alleen maar groter. Liam Van der Schaaf, de nummer twee uit de reeksen, was met 7″89 niet opgewassen tegen de 7″76 van onze landgenoot. Obasuyi zullen we echter niet meer aan het werk zien in de finale. De hordeloper heeft last van de koude temperaturen in de hal en wil geen verdere risico’s nemen.

Michael Obasuyi – Foto: Erik Van Leeuwen

18u00: De uitslag van het verspringen had u tevens ook nog te goed van ons. De Spanjaard Eusebio Caceres haalde het daar door in zijn laatste poging naar 7m45 te springen.

Sutej torent boven tegenstand uit in het polsstokspringen

16u40: De gedoodverfde favoriete in het polsstokspringen was zonder meer Tina Sutej. Zij sprong eerder dit jaar al over 4m70, wat ruim beter is dan haar concurrenten. Sutej maakte haar favorietenrol met verve waar. Na 4m23 stond de Sloveense er namelijk al helemaal alleen voor, want Fanny Smets en Chloé Henry slaagden er beiden niet in om over 4m38 te springen. Sutej ging in haar eentje verder, maar zag na een geslaagde sprong over 4m53 de lat wel drie keer naar beneden vallen.

Fanny Smets – Foto: Erik Van Leeuwen

Bosse komt niet in de buurt van snelste prestatie aller tijden op 600m

16u35: Pierre-Ambroise Bosse zakte met ambitie af naar de Gentse Topsporthal. De wereldkampioen op de 800m van 2017 had zijn zinnen gezet op de beste prestatie aller tijden in zaal op de 600m die met 1’13″77 op naam staat van Donovan Brazier. Brazier zal zichzelf nog wat langer de beste performer op deze afstand mogen noemen, want Bosse had zich duidelijk wat verkeken op deze snelle tijd. De Fransman moest het stellen met 1’16″61, bijna drie seconden boven de recordtijd van de Amerikaan. Het PR van Bosse (1’15.63) blijft eveneens overeind.

Pierre-Ambroise Bosse – Foto: Erik Van Leeuwen

Oussama Lonneux net niet voorbij Kibet Keter

16u25: Met drie Belgen aan de start van de 1500m beloofde het een interessante wedstrijd te worden. Aangezien Oussama Lonneux zich eerder al plaatste voor het EK in zaal, was het vooral uitkijken naar Tim Van de Velde. De atleet van Duffel zou zich namelijk ook maar wat graag voor het kampioenschap plaatsen. Zowel Van de Velde als Ruben Verheyden hadden het moeilijk om op te schuiven waardoor ze vooral in de achterste gelederen te vinden waren. Lonneux, één van de verrassingen van dit indoorseizoen, liep een heel aanvallende wedstrijd. Hij maakte knap jacht op de Keniaan Vincent Kibet Keter, maar ondanks zijn sterk eindschot kwam hij net tekort. Met 3’43″02 deed hij er amper 7 luttele honderdsten langer over. Van de Velde en Verheyden klokten respectievelijk 3’49″60 en 3’52″79.

OUssama Lonneux – Foto: Quinten Lafort

Hoogspringers blijven op hun hoger zitten

15u55: Het hoogspringen zorgde voor noch letterlijke, noch figuurlijke hoogvliegers. Tihomir Ivanov haalde het dankzij een sprong over 2m18. De Nederlander Douwe Amels kwam niet verder dan een sprong over 2m10 waardoor hij de tweede plaats moest afstaan aan Eugenio Meloni (2m15). Thomas Carmoy onze beste hoogspringer van het moment opteerde voor een meeting in Luxemburg. De Europese kampioen bij de junioren deed het daar voortreffelijk en verzekerde zich zelfs van het EK in zaal. Meer daarover kan u hier terugvinden.

Elise Vanderelst met de vingers in de neus

15u50: Op de 1500m was er weinig te beginnen tegen Elise Vanderelst. Onze kersverse Belgische recordhoudster in zaal volgde zichtbaar moeiteloos het tempo van de haas. Ondanks het niet al te hoge tempo wist een viertal, waaronder Vanderelst, zich toch los te scheuren van de rest van het pak. Het kwartet bleef lang samen tot onze landgenote op 250m aan de boom ging schudden. Onder meer de Nederlandse Britt Ummels deed een verwoede poging om in haar spoor te blijven, maar tegen Vanderelst haar versnelling was niets te beginnen. Het gaspedaal werd alleen maar harder ingedrukt, al kwam de toptijd er door de iets te langzame aanvangsfase niet. Met 4’11″14 bleef Vanderelst wel makkelijk Siham Hilali (4’12″93) en Ummels (4’12″97) voor.

Elise Vanderelst – Foto: Quinten Lafort

Koja Musah opnieuw de snelste

15u40: Gaylord Kuba Di-Vita en Koja Musah kwamen als de twee favorieten uit de reeksen en de finale maakte duidelijk waarom. Het duo maakte er een knappe tweestrijd van. Musah had van bij het startsignaal een licht voordeel, maar Kuba Di-Vita was nooit ver weg. De CABW-atleet slaagde er niet om het gaatje dicht te lopen en in de slotmeters kon de Deen nog net dat tikkeltje meer bijduwen. Daardoor haalde Musah het uiteindelijk relatief makkelijk in een fraaie 6″62. Kuba Di-Vita kon met zijn 6″75 wel eenvoudig Simon Hansen (6″81) afhouden.

Rosius haalt het met sterk tweede deel

15u25: In de finale van de 60m heeft Rani Rosius het laken naar zich toe kunnen trekken. De AVT-atlete kwam niet zo snel uit de startblokken in vergelijking met de atleten naast zich, maar die achterstand werd snel weggewerkt. Rosius ging in het tweede wedstrijddeel op en over haar concurrenten om uiteindelijk te finishen in 7″38, elf honderdsten boven haar PR. In tegenstelling tot de reeksen was het nu Olivia Fotopoulou (7″38) die nipt genoegen moest nemen met een tweede plaats. Sarah Atcho bleef Justine Goossens voor met 7″49 tegenover 7″55.

Rani Rosius – Foto: Erik Van Leeuwen

Benjamin Robert dankzij stevige slotronde

15u05: Op de 800m bij de mannen zonder Belgen was er in de eerste reeks weinig in te brengen tegen Benjamin Vedel. De Deen domineerde de volledige wedstrijd en won zijn reeks in een tijd van 1’50″50. In de tweede reeks ging het nog een pak sneller. In de beginfase was het vooral Mostafa Smaili die de forcing voerde. De atleet uit Marokko kon zijn hoge tempo lange tijd volhouden, maar in de slotronde kon hij geen rol van betekenis meer spelen. Wie dat wel kon was Benjamin Robert. De Fransman begon eerder afwachtend aan de wedstrijd om bij het rinkelen van de bel vervolgens naar voren te stormen. Met 1’47″33 haalde hij het voor Filip Snejdr (1’47″78) en Catalin Tecuceanu (1’48″92).

Mirte Fannes tot op 50m van het eind op schema voor EK

14u50: Mirte Fannes koesterde stevige EK-ambities. Zeker na haar 2’03″47 op de 800m van een week geleden in Metz waarmee ze amper 25 honderdsten boven de limiet bleef. De atlete van DCLA stak zich na het startsignaal dan ook allesbehalve weg en nestelde zich achter de haas. De eerste ronde had Fannes het moeilijk om in het spoor van de gangmaker te blijven, maar na 300m kon ze knap de aansluiting maken. Toen de haas er na 500m uitstapte kon Fannes gelukkig rekenen op heel wat weerwerk van onder meer de Ierse Nadia Power. Tot bij het ingaan van de laatste rechte lijn zag het er heel gunstig uit voor Fannes, maar dan ging het licht gedeeltelijk uit. Met 2’04″64 bleef ze bijna anderhalve seconde boven de limiet voor Torun. De winst ging naar Power in 2’02″83. Met Tanja Spill (2’03″75) op twee en Elena Bello’ (2’03″91) op drie kleurde het hele podium internationaal.

Mirte Fannes – Foto: Quinten Lafort

Buitenlanders domineren reeksen 60m

14u30: Na de vrouwen was het de beurt aan de mannen op het kortste sprintnummer. In de eerste reeks stond er geen maat op Gaylord Kuba Da-Vita. De sprinter van CABW zag zijn voorsprong op geen enkel moment in het gevaar komen en finishte in 6″76. Weinig spanning was er eveneens in de tweede reeks. Daar haalde de Deen Koja Musah het eenvoudig. Hij bolde net voor de finish uit en haalde het in 6″74. Inmiddels is ook het verspringen bij de vrouwen afgelopen. Filippa Fotopoulou het in een degelijke 6m46.

14u10: De start van deze bijzondere editie van de IFAM is gegeven. Op het eerste loopnummer van de dag, de 60m, waren de ogen in de eerste reeks vooral gericht op Rani Rosius. Onze snelste sprintster van het moment kende geen geweldige start waardoor ze meteen heel wat terrein moest goedmaken op de Cypritotische Olivia Fotopoulou. Rosius kon geen aansluiting maken en werd tweede in 7″41. De winst ging naar Fotopoulou met 7″39. Manon Depuydt legde beslag op de derde stek in 7″61. In de tweede reeks haalde Sara Atcho haar slag thuis met 7″51.