Bashir Abdi verlegde in het afgelopen magische marathonweekend de Belgische grenzen op de mythische afstand. De 30-jarige atleet dook als eerste Belg ooit onder 2u07 met zijn nieuwe recordtijd van 2u06:14 in Chicago. Zijn vijfde stek na een stevige inhaalrace toonde aan dat onze landgenoot op termijn mag dromen van nog snellere tijden en al even mooie ereplaatsen op grote marathons à la Chicago. Abdi nam vandaag ruim de tijd om de pers te woord te staan aan het Wouter Weylandt-atletiekstadion, de plaats waar het voor hem allemaal begon.

Bashir Abdi werkte welgeteld twee wedstrijden af in zijn voorbereiding op de marathon van Chicago. De tien kilometer op de Beach to Beacon begin augustus was echter een opwarmertje. De enige serieuze test werd de Great North Run in Newcastle en die draaide anders uit dan verwacht voor Abdi. “In de aanloop naar de London Marathon had ik meer voorbereidende wedstrijden gepland, daardoor had ik ook meer vertrouwen. Ik heb niet de beste koers gelopen tijdens de Great North Run. Mijn gretigheid heeft me de kop gekost, aangezien ik zeker meer waard was dan de 1u01:11 die ik noteerde. De prestatie lag niet in de lijn van mijn stijgende vormpeil. Ik heb iets te veel gewild en dat is me zuur opgebroken. Na de race heb ik mezelf moeten inpraten dat het wel goed zou komen. Ik kon nog uit mijn fouten leren met het oog op Chicago”, aldus Abdi.

“Heb veel seconden laten liggen door bij Mo te blijven”

Met slechts één serieuze voorbereidingswedstrijd in de benen verscheen de vice-Europese kampioen op de 10.000m aan de start van de marathon van Chicago, die deel uitmaakt van het circuit van de Marathon Majors. De omstandigheden in Chicago waren net zoals andere jaren niet ideaal, maar dat kon Abdi weinig deren. “Chicago staat gekend als de ‘Wind City’. Bij mijn aankomst op donderdag blies er een koude, strakke wind. Het was een beetje Belgisch crossweer, dus ik kon niet gaan beweren dat ik het nog nooit had meegemaakt. Ik was vooraf echter vooral bang voor het wedstrijdverloop. Ik vreesde dat ik een heel eenzame wedstrijd zou lopen. Gelukkig was dat niet het geval”, vertelde de Belgische recordhouder.

Bashir Abdi tijdens de London Marathon – Foto: NN Running Team

“In de aanvangsfase ging het vooraan sneller dan voorzien. Na tien kilometer kwamen we erg snel door. Mo Farah (zijn trainingsmakker bij Gary Lough en boezemvriend) besloot om dat tempo niet meer te volgen. Toen zag ik dat eerder als een tactische move, om een snelle slotfase neer te zetten. Het was pas echter rond de halve marathon dat het duidelijk werd dat hij pijn had. Na een paar trage kilometers heb ik besloten om te versnellen, maar daar heb ik uiteraard kostbare seconden laten liggen. Ik kreeg de kopgroep in het vizier in de laatste kilometers, dus ik hoopte stiekem eigenlijk dat de wedstrijd nog wat langer was geweest (lacht; red.). Al is het wel goed om weten dat ik zo snel kan finishen (Abdi legde de laatste 12 kilometer bijna een minuut sneller af dan de top vier; red.). Het belang van een goede voorbereiding is daarin cruciaal uiteraard. Ik heb nog nooit zo’n sterke indruk nagelaten op training en heb heel wat mensen verbaasd. Ik kon Mo meermaals pijnigen en dat was in het verleden niet het geval. Als wedstrijdatleet op de piste heb ik me nooit zo sterk gevoeld”, verduidelijkt Abdi.

Kan het sneller én wat met Tokio, of Sapporo?

De eerstvolgende marathon voor Abdi lijkt de olympische marathon van volgend jaar te gaan worden. Nadat het IOC eergisteren op de proppen kwam met een eventuele verhuis van het event naar Sapporo overheersen voorlopig de negatieve reacties. De vraag is ook of Abdi de komende jaren nog stappen vooruit kan zetten, aangezien Chicago pas zijn derde marathon was.

“Ik hoop richting de Olympische Spelen een gelijkaardige voorbereiding te hebben zoals ik nu naar Chicago toe heb beleefd. Als ik heel fris en blessurevrij aan de start kan komen, dan moet er iets moois mogelijk zijn. Ik vind het ergens wel jammer dat de marathon waarschijnlijk verhuist naar Sapporo. Tokio heeft de naam als marathonstad en is een historische plaats. Ik snap de bezorgdheid na Doha, maar het aantal uitvallers tijdens de marathon bij de mannen viel toch mee. Qua sfeer en beleving zal het anders zijn. Ik had graag in Tokio gelopen, maar leg me neer bij Sapporo als dat het geval zou zijn. De weersomstandigheden blijven zwaar in zo’n vochtig klimaat. In een stadsmarathon moet ik mits de goede hazen en een bijhorend snel parcours met goede weersomstandigheden in staat zijn om sneller te gaan. Er is zeker ruimte voor verbetering. Waarom mag ik niet denken aan een tijd onder 2u06?”, zei het lid van het NN Running Team.

De voorbereiding op die marathon is eveneens een belangrijk gegeven. Een terugkeer in het veld behoort zeker tot de mogelijkheden. Een extra marathon voor de Spelen lijkt niet aan de orde. “Ik wil heel graag het veld induiken. Veldlopen maken je hard en je traint er andere spieren mee. Tevens wil ik wat kortere afstanden voor mijn rekening nemen, aangezien ik de tijden die ik nu neerzet op de marathon te danken heb aan mijn progressie op het korte werk. Aan de start van de crossen verschijn ik alsof ik nog niks bereikt heb, waardoor alles van nul af aan begint. Een paar manches in de CrossCup staan aangeduid. Nu is het gewoon nog kijken wat haalbaar is. In het voorjaar ga ik waarschijnlijk één of twee halve marathons lopen ter voorbereiding”, klonk het bij de snelste marathonloper ooit in ons land.

“Kipchoge blijft down to earth”

Na het magische marathonweekend waarin Eliud Kipchoge onder de grens van twee uur dook en Brigid Kosgei het WR bij de vrouwen gevoelig scherper stelde, kwam er uit alle hoeken opnieuw commentaar over de marathonschoenen van Nike. De Vaporfly Next% wordt bekritiseerd, ondanks dat quasi alle grote schoenkenmerken experimenteren met het gebruik van carbonplaten in hun schoenen. Zelf loopt Abdi sinds de London Marathon op de bewuste Next%.

De bewuste schoenen van Nike – Foto: NN Running Team

“Het enige verschil met mijn schoenen in Londen was de kleur. In Chicago liep ik namelijk op een roze paar. De schoenen waarmee Eliud Kipchoge liep, komen ten vroegste in 2021 op de markt. Ik heb echter nooit iets anders gekend dan de speciale marathonschoenen. Tijdens mijn debuut heb ik gelopen op de 4%. Ik kwam toen rechtstreeks van pistespikes, dus de vergelijking met vroeger kan ik niet maken. In vergelijking met de trainingsschoenen die we gebruiken is vooral de zool en het comfort van de Next% opvallend. Het is een heel aangename schoen, die de impact op je gestel vermindert. Ik snap echter de kritiek niet, aangezien er veel schoenkenmerken die ook met carbonplaten werken. Er zijn zelfs veel atleten die met beschilderde Nikes lopen. Het is wel een gegeven dat je als voorvoetloper meer voordeel haalt uit de technologie van de schoen. Tot en met het WR van Dennis Kimetto (2u02:57) werden de snelste tijden telkens gelopen op Adidas, dus het succes van de atleten speelt logischerwijs een grote rol”, vertelde Abdi.

Uiteraard volgde Abdi de legendarische prestatie van zijn teamgenoot bij het NN Running Team Eliud Kipchoge. Het vertrouwen in Kipchoge was ook bij onze landgenoot erg hoog. “Het blijft ongelooflijk wat Eliud presteert, maar na de marathons van Berlijn en Londen in van vorig en dit jaar wist ik gewoon dat hij het kon. Hij is nog sterker dan de Kipchoge van 2017. Via Abdi Nageeye (de Nederlandse recordhouder op de marathon die zondag de marathon van Amsterdam loopt; red.) kreeg ik regelmatig updates over hun trainingen. Als ik die zag passeren, wist ik dat het goed was. De weersomstandigheden en technologische verbeteringen hebben hem lichtjes geholpen, maar vergeet de rol van het publiek zeker niet. Ik heb heel veel respect voor Eliud, aangezien hij iedereen inspireert om geen limieten op te leggen aan om het even wie. Hij blijft overigens een zeer toegankelijke, rustige persoon die gewoon zijn gsm opneemt als je hemt belt. Het feit dat hij zo down to earth blijft ondanks zijn status is een eigenschap om na te streven. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst ook net zoals Eliud een trainingskamp ga afwerken in Kaptagat, Kenia”, aldus de atleet van RCG.

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team

Na de succesvolle poging van Kipchoge in Wenen rijst de vraag uiteraard of er binnenkort ook een man onder twee uur duikt in een stadsmarathon. Abdi gelooft daarin, maar dan moeten grote namen wel hun duit in het zakje doen, net zoals dat het geval was tijdens de Ineos 1:59 Challenge. “De marathon is zichzelf heel goed aan het ontwikkelen. Het WR van Eliud in Berlijn heeft hij voor de helft alleen afgewerkt. Het kan dus zeker sneller, maar indien we echt spreken van een duik onder twee uur, dan zal iemand zoals Geoffrey Kamworor zich moeten opofferen. Kamworor is de snelste man ooit op de halve marathon en lijkt me in staat om Eliud bij te staan tot voorbij kilometer 30″, vervolledigt onze landgenoot.

“Strijd tussen Kipchoge en Bekele kan heel mooi worden als ze allebei op topniveau zijn tijdens Spelen”
De meest onverwachte knalprestatie van de afgelopen weken kwam op naam van Kenenisa Bekele te staan. Bekele benaderde het WR van Kipchoge tot op amper twee seconden. Ook Abdi viel uit de lucht toen hij de resultaten zag van Berlijn. “Bij Kenenisa was er geen enkele referentie. Hij was verplicht door het NN Running Team om in Nijmegen zich voor te bereiden aangezien hij zowel te zwaar was als last had van blessures. Hij heeft één kans gekregen met topbegeleiding en die gegrepen. Net voor Berlijn had ik met Mo Farah, mijn coach Gary en enkele atleten in Flagstaff nog een pronostiek gemaakt. Toen duidde ik aan dat 2u04 heel straf zou zijn. Zijn toptijd kwam dus geheel onverwacht. De strijd van vroeger op de piste kan dus zomaar opnieuw terugkeren in de marathon. Als zowel Kenenisa als Eliud in topvorm aan de start van de olympische marathon komen, dan beloof dat vonken te geven. Al denk ik dat de ervaring van Eliud zal doorwegen. Onderschat ook zijn snelheid niet. Hun duel kan onze discipline echter alleen maar vooruit helpen”, vertelde Abdi.

“Mo had geen ideale voorbereiding en vele negatieve aandacht heeft niet geholpen”

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

Mo Farah kende in tegenstelling tot Abdi geen begenadigde dag in Chicago. Zijn laatste voorbereidingsweken vielen haast in het water door een zeer pijnlijke achillespees. Ook de vele aandacht in de pers rond zijn voormalige trainer Alberto Salazar speelde mee voor de Britse superster. Farah finishte uiteindelijk als achtste in 2u09:58.

“Zondag was een heel moeilijk dag voor Mo. Tijdens de Great North Run wou hij absoluut die zesde overwinning meepikken. Zijn tijd toen maakte al duidelijk dat hij zeer sterk was, maar ik vrees dat hij iets te veel heeft willen trainen. Zijn achillespees was bijna doorgescheurd. Koppig als hij is, weigerde hij om erover te communiceren, aangezien hij zijn titel moest verdedigen. De zaak rond zijn voormalige coach Salazar heeft ook een rol gespeeld. De Britse media kan je heel snel ophemelen, maar ook even snel laten vallen. Ze hebben zo veel mogelijk Mo persoonlijk proberen aanpakken, omdat de naam Salazar weinig zegt aan de Britse lezers. In mijn ogen is het goed dat de zaak is opgelost, zeker omdat het niet rond Mo draait, maar wel onder meer rond Galen Rupp (die tijdens de marathon lange tijd in het spoor van Abdi en Farah liep, maar de finish niet haalde; red.).  Wie vals speelt, moet hard aangepakt worden”, klonk de atleet vastberaden.

“Het probleem is echter net zoals bij Sifan Hassan dat Mo veel succes heeft gekend. Daardoor wordt hij hoe je het draait of keert verdacht. Het is positief dat er meningen en vragen zijn rond bepaalde thema’s, maar het is jammer dat de correcte verhalen gemengd worden. Sifan is een uitstekend voorbeeld. Zij was bijzonder sterk vroeger, maar maakte vooral op tactisch vlak de verkeerde keuzes. Dat is niet langer het geval”, aldus Abdi.

Over de zaak Amdouni: “Als het waar is, dan is dat zeer spijtig, maar het moment komt niet terug”

Het 10.000m-podium van Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

Tijdens het WK in Doha kwam ook de Franse Europese kampioen op de 10.000m Morhad Amdouni in opspraak na een Duitse reportage over doping. Amdouni hield Abdi van het goud in Berlijn. Het onderzoek loopt voorlopig nog, waardoor er nog geen duidelijkheid heerst over de mogelijk gevolgen.

“Het zou in elk geval een spijtige zaak zijn voor onze sport. De dag voor de 10.000m in Berlijn wordt iedereen getest. Daardoor krijg je toch een soort gevoel van ‘nu is iedereen gelijk’. De verhalen die circuleren zijn natuurlijk niet mooi. Er zijn echter nog geen conclusies, dus ik ga er me niet over uitspreken. Zoals ik al gezegd heb: valsspelers moeten hard aangepakt worden. We zullen wel zien wat het wordt. Indien mijn medaille plots van zilver naar goud verandert, dan is de waarde niet hetzelfde. Het moment komt namelijk nooit meer terug. In de marathonwereld is het beleid duidelijk strikt. Voor Londen moet je namelijk minstens drie recente tests kunnen voorleggen. De andere Majors testen je telkens één dag op voorhand”, besluit Abdi.

De komende weken neemt Abdi uitgebreid te tijd om te rusten. Zijn dochtertje Kadra vierde op drie oktober haar eerste verjaardag en moest haar papa tijdens de voorbereidingsmaanden op Chicago missen.

https://vimeo.com/atletieknieuws

https://vimeo.com/atletieknieuws