Bashir Abdi heeft op de Great Manchester Run het Belgisch record 10km op de weg aangescherpt. ’s Lands beste marathonloper deed er 27’46” over en is zo één seconde sneller dan zijn eigen toptijd uit 2019. Aangezien World Athletics die prestatie nooit erkende, onttroont Abdi officieel Simon Debognies die in 2023 27’48 neerzette. Na een blessure die hem zijn voorjaarsmarathon kostte, tankt Abdi nu flink wat vertrouwen richting Rome en Parijs.

Eind januari kwam er slecht nieuws uit Ethiopië overgevlogen. Bashir Abdi had op stage een stressfractuur in het heiligbeen opgelopen en was out voor zijn geplande voorjaarsmarathon. De bronzen medaillewinnaar van Tokio was op 6 maanden van de Spelen plots op rust en alternatieve training aangewezen. Als eerste wedstrijdprikkel en test richting het EK halve marathon op 9 juni koos onze landgenoot voor de Great Manchester Run in de Noord-Engelse stad.

Abdi verwees alle twijfels en zorgen van de voorbije maanden resoluut naar de prullenbak. Hij werkte de 10km af in 27’46 en eist daarmee het Belgisch record (opnieuw) op. Zelf klokte Abdi op 31 december 2019 al 27’47, maar World Athletics erkende zijn prestatie op de San Silvestre Vallecana nooit. Officieel behoorde het BR daarom toe aan Simon Debognies die in Schoorl een dik jaar geleden 27’48 neerzette. Die onduidelijkheid is nu dus van de baan: Abdi is met 27’46 de Belgische recordhouder. Nog belangrijker is de mentale opkikker die Abdi meepikt. Onbezorgd kan hij zich nu toeleggen op 10 augustus, de hoogdag waarop de olympische marathon plaatsvindt. In principe is Abdi ook gekwalificeerd voor het EK halve marathon, maar over zijn intentie om deel te nemen bestaat nog geen sluitende zekerheid.

Langs vrouwelijke kant scoorde ook Juliette Thomas een miniem PR. In haar geval 32’34”, vier seconden beter dan haar vorige toptijd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in