De uiterst zware omstandigheden tijdens de marathons op het afgelopen WK in Doha hebben de ogen geopend van het Internationaal Olympisch Comité in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar. De kans is groot dat het IOC beslist om de marathons en snelwandelwedstrijden te verhuizen van Tokio naar Sapporo, zo’n slordige 800 kilometer ten westen van Tokio. De temperatuur ligt in die regio namelijk een vijftal graden lager dan in de hoofdstad. De eventuele verhuis wordt niet overal positief onthaald.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deelde gisteren mee dat het absoluut denkt aan een verhuis naar Sapporo voor de marathons en snelwandelwedstrijden. De verhuis komt er nadat de organisatoren de situatie op het WK atletiek in Doha bestudeerden. Vooral tijdens de vrouwenmarathon was het aantal uitvallers schrijnend, aangezien één op de drie atletes de finish niet haalde. Naast de warme temperaturen speelde de vochtigheid in de oliestaat eveneens een grote rol. Ook in Tokio is die vochtigheid een erg gevaarlijke factor.

“Indien we de events verplaatsen, dan betekent het voor de atleten, hun begeleiders en de organisatoren een grote verandering op vlak van omstandigheden. Tijdens de periode van de Olympische Spelen is het in Sapporo namelijk vijf à zes graden koeler dan in de hoofdstad. De eventuele verhuis komt er in het belang van de atleten, toeschouwers en officials”, aldus het IOC.

Yoshiro Mori leidt het team dat de Spelen in Tokio zal organiseren, maar had de actie van het IOC duidelijk niet verwacht. Mori heeft bedenktijd gevraagd om nieuwe plannen te bekijken en gesprekken op te starten met het IOC.

Wat zijn de gevolgen voor onze Belgen? 

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

Koen Naert en Bashir Abdi zijn al zeker van hun deelname aan de marathon op de Spelen. Naert bereidde zich al jaren voor op die bewuste marathon. Afgelopen zomer deed hij zelfs een uitstap naar Tokio om de zware omstandigheden in de stad te bestuderen.

“Het is uiteraard een goed signaal naar de atleten toe om naar Sapporo te verhuizen. Het WK in Doha was een slagveld én dat terwijl een marathon sowieso al een aanslag op je lichaam is. In warme, vochtige gebieden organiseren, levert logischerwijs problemen op. Het is natuurlijk jammer aangezien ik samen met mijn entourage veel geïnvesteerd heb met het oog op volgend jaar”, vertelde Naert aan Sporza.

Op 1 december loopt de Europese kampioen de marathon van Fukuoka, die voor hem ook in teken staat van Tokio, of Sapporo. De voorbereiding van Naert is een race tegen de klok, aangezien hij tot enkele weken geleden noodgedwongen alternatief trainde. In de loop van het weekend komen we met een uitgebreid interview van Abdi, waarin we uiteraard vooruitblikken op Tokio.