Bashir Abdi en Cynthia Bolingo zijn de beste Belgische atleten van 2023. Dat is het resultaat van de Allianz Gouden Spike-verkiezing van dit jaar. Nafi Thiam werd in de winter Europees kampioene met een wereldrecord, maar zegde af voor het WK. Daar maakte Cynthia Bolingo het verschil met een eerste sub-50″ en de vijfde plaats in de 400m-finale. Bashir Abdi kon zijn zegereeksje wel voortzetten en pakte een vierde Gouden Spike.

In Mechelen verzamelde het kruim van de atletiekwereld zich zaterdagnamiddag om de twee allerbeste Belgen van het jaar 2023 in de bloemetjes te zetten. Behalve opvolgers voor Nafi Thiam en Bashir Abdi werden ook twee beste beloften, het beste team en de beste G-sporter gezocht. Zowel Thiam als Abdi hadden al een mooi reeksje opgebouwd. De meerkampster kwam in aanmerking voor een rond getal van tien opeenvolgende Gouden Spikes, de marathonloper ging voor vier op een rij. Een jury van bondsmensen, pers en ex-atleten verkozen uit een shortlist de winnaars.

Een tiende Gouden Spike voor Nafi Thiam zou voor niemand een verrassing geweest zijn. De tweevoudige olympische kamioene begon aan haar eerste jaar onder trainer Michael Van der Plaetsen met een indoorseizoen om U tegen te zeggen. In Istanboel verbeterde ze het wereldrecord vijfkamp naar 5.055 punten en veroverde ze de bijbehorende Europese titel. Aanhoudende achillespeesklachten hielden haar echter weg van het WK in Boedapest. Net daar schitterde Cynthia Bolingo als nooit tevoren. In aanloop naar het kampioenschap liet de Brusselse al mooie dingen zien over 400m en gaf ze aan dat een eerste duik onder 50″ tot de mogelijkheden behoorde. Op het moment dat het moest gebeuren, maakte ze haar potentieel waar: 49″96, Belgisch record en WK-finale. Daarin sleepte ze een knappe vijfde plaats in de wacht. Enkele weken later deed Bolingo er nog eens een schepje bovenop door op de Memorial een beklijvende 400m te winnen en zo de ster van de avond te worden. Op de eindafrekening was het verschil tussen Thiam en Bolingo miniem. De Belgian Cheetah haalde het met 80 punten, zes meer dan haar veelzijdige collega. Ook Noor Vidts, bronzen medaillewinnares in Istanboel en zesde op het WK, kreeg met 36 punten heel wat stemgerechtigden achter zich.

Foto: Jeroen De Meyer

Bij de mannen is het sinds de bekroning van Koen Naert in 2018 al marathon wat de klok slaat. Dat reeksje zet zich met een vierde Gouden Spike voor Bashir Abdi nog even verder. Hij won in april de marathon van Rotterdam door met 2u03:47 nauwelijks elf seconden boven zijn eigen Europees record te blijven. In Chicago beklom hij in oktober als nummer drie het podium van een major. Abdi won de verkiezing met 75 punten en zag achter zich hoe vier mannen de punten onder elkaar moesten verdelen. Julien Watrin kwam met 43 punten het dichtstbij en heeft dat aan zijn zilveren medaille op het EK indoor te danken. Polsstokspringer Ben Broeders werd zevende op het WK en deelde de derde plaats op de Gouden Spike met twee anderen. Timothy Herman verlegde grenzen door zijn speer naar een BR van 87m35 te gooien en voor het eerst de WK-finale te halen. Thomas Carmoy viel op in de Diamond League met tweede en derde plaatsen in Stockholm en Londen.

Foto: Peter Wagemans

De Allianz Rising Star-award ging bij de heren naar Clément Labar. Op het EK voor beloften in Espoo behaalde de steeple-specialist als eerstejaars een mooie achtste plaats. Bij de dames werd Delphine Nkansa gelauwerd. Zij werd in Espoo Europees beloftenkampioene over 200m en eindigde in Istanboel op het EK indoor als zesde in haar eerste kampioenschapsfinale bij de senioren. De Belgian Cheetahs verdienden met hun vijfde plaats op het WK de prijs voor het beste team. De G-Spike was voor Roger Habsch die het wereldrecord over 100m verbrak en twee medailles pakte op het WK para-atletiek. Ten slotte werden de mensen van AV Lyra-Lierse geëerd wegens hun inspanningen in het kader van G-sport.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in