Zondag vindt in Gentbrugge de vierde editie van de Runners’ lab Halve Marathon plaats waar op zoek wordt gegaan naar een opvolger voor Bashir Abdi op de erelijst. De winnaar van vorig jaar moet door een blessure het hele gebeuren vanaf de zijlijn volgen. Met Koen Naert en Dorian Boulvin staan er twee andere Belgen aan de start die een snelle chrono ambiëren. Bij de vrouwen gaat Juliette Thomas op zoek naar een verbetering van haar PR.

De WK-drukte is amper gaan liggen of er kondigt zich alweer een nieuw, interessant event aan. Zondag dendert de Belgische top van het afstandslopen, samen met internationale kleppers, door de straten van Gentbrugge voor de Runners’ lab Halve Marathon. Ook de Belgische titels worden er verdeeld.

Bashir Abdi scherpte er vorig jaar in winderige omstandigheden het Belgisch record aan tot 59’51. Het was de eerste keer ooit dat een Belg de uurgrens sloopte. Abdi zal in zijn thuisstad niet op zoek gaan naar een verbetering van zijn eigen record, maar heeft wel een belangrijke inbreng in de race. De marathonspecialist heeft mee het parcours geoptimaliseerd en door zijn toedoen is er wat bochtenwerk uit de omloop verwijderd. Het resultaat is een nog sneller parcours. De organisatie houdt dit jaar ook rekening met de windrichting zodat de wind op het zwaarste stuk in de rug blaast.

De lokroep van een supersnel parcours is groot. Bij de mannen gaan onder meer Koen Naert en Dorian Boulvin van start. Simon Debognies heeft door ziekte trainingsachterstand opgelopen en kruipt daardoor in de rol van haas. Hij zal zijn collega bij het Runners’ lab Athletics Team, die naar verluidt in topvorm verkeert, zo ver mogelijk proberen gangmaken richting de EK-limiet van 61’40. Met Lahsene Bouchikhi verschijnt er nog een derde klepper van eigen bodem aan de start. De nummer twee van vorig jaar, Abraham Akopesha is ook opnieuw van de partij. Hij krijgt een herkansing om onder het uur te duiken.

Foto: Peter Wagemans

Vrouw in vorm, Juliette Thomas, voert het Belgisch veld bij de dames aan. Zij is met 1u10:16 al zeker van het EK in Rome, maar wil een nog snellere tijd achter haar naam krijgen. Haar gangmaker komt opnieuw uit het Runners’ lab Athletics Team. Thomas De Bock moet de vice-Belgische kampioene op deze afstand helpen om de 70’-grens een eerste keer te slopen. Met Astrid Verhoeven, uittredend Belgisch kampioene Hanne Verbruggen, Victoria Warpy en Hanna Vandenbussche op de startlijst, is quasi de gehele Belgische top van het afstandslopen op de afspraak. Zij zullen vermoedelijk niet kunnen meespelen om de dagoverwinning, want Dieter Kersten zal het internationaal veld richting een tijd van 66’40 loodsen. Het is voor Kersten een eerste, goede test om een stand van zaken op te maken nadat hij er door RED-s lang uit is geweest.

Deze vierde editie van de Runners’ lab Halve Marathon, tevens de snelste in België, belooft de moeite te worden. Kom supporteren voor alle nationale en internationale toppers of volg alles live vanaf 9u30 op de livestream.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in