Het wereldrecord van Kelvin Kiptum is nog geen maand oud, maar de nieuwe marathonsensatie heeft al nieuwe plannen gesmeed. Op 14 april 2024 komt Kiptum naar de Lage Landen waar hij van start gaat in de NN Rotterdam Marathon. Een gezondheidswandeling zal de nieuwe wereldrecordhouder er wellicht niet van maken waardoor Bashir Abdi mag vrezen voor zijn parcoursrecord. Dat staat sinds 2021 op 2u03:36. 

Op 8 oktober van dit jaar deed Kelvin Kiptum monden openvallen door niemand minder dan Eliud Kipchoge van de troon te stoten. De amper 23-jarige Keniaan dook tijdens de marathon van Chicago ruim onder het wereldrecord van zijn veel oudere landgenoot. Hij bracht de toptijd naar 2u00:35 en is daarmee de eerste atleet ooit die in een officiële wedstrijd onder de 2u01 duikt.

Kiptum had slechts drie marathons nodig om een dergelijke stunt neer te zetten, en alle drie zijn resultaten waren nota bene goed voor een plaats in de top tien aller tijden. Op 14 april zal de jonge sensatie zijn vierde marathon uit zijn jonge carrière afwerken. Hij komt namelijk naar Rotterdam, de wedstrijd waar Bashir Abdi in 2021 en 2023 telkens als eerste over de streep kwam. Onze landgenoot heeft er sinds 2021 bovendien het parcoursrecord in handen dankzij zijn Europees record van 2u03:36.

Foto: Peter Wagemans

Met welke verwachtingen Kiptum naar Rotterdam trekt, maakt hij pas volgende week bekend tijdens een persconferentie. Het is weliswaar niet ondenkbaar dat de snelste marathonloper ooit zich opnieuw zal willen tonen en wellicht een gooi wil doen naar een nieuw wereldrecord. Als dat lukt, dan komt ‘Breaking2’ wel héél dichtbij. Of we opnieuw Belgen aan de start zullen zien in de wedstrijd, is voorlopig nog niet duidelijk.