Kelvin Kiptum heeft tijdens de marathon van Chicago een einde gemaakt aan de jarenlange dominantie van Eliud Kipchoge. Het amper 24-jarige marathongenie gaf na 33 kilometer een stevige snok aan het tempo, wat het wereldrecord op losse schroeven zette. Na een solo van net geen 10 kilometer dook Kiptum ruim onder Kipchoge’s toptijd. Met 2u00:35 is hij de eerste atleet ooit die onder de 2u01 duikt. Bashir Abdi mag straks de kersverse wereldrecordhouder flankeren op het podium. De Europese recordhouder kwam dankzij een sterke tweede helft als derde over de streep in 2u04:32.

Het zijn knotsgekke tijden in marathonland. Twee weken geleden nam Tigist Assefa in Berlijn een stevige hap uit het wereldrecord bij de vrouwen. Vandaag werd ook het wereldrecord bij de mannen grondig opgefrist waardoor Eliud Kipchoge na vijf jaar op de troon niet meer de snelste marathonloper ooit is.

Zijn troonopvolger is geen onbekende. Kelvin Kiptum liep vorig jaar in Valencia, nota bene tijdens zijn debuut, al naar 2u01:53. Een half jaar geleden deed Kiptum nog beter door in Londen de tweede tijd ooit neer te zetten. Voor zijn derde marathon koos de Keniaanse atleet voor de straten van Chicago. Daar kreeg de jonge belofte een snel parcours en temperaturen van net onder de 10 graden met een tikkeltje te veel wind voorgeschoteld.

Kiptum ging weg in de eerste groep waar Bashir Abdi, die eveneens voor Chicago koos, wijselijk voor paste. Zowel Kiptum als Abdi moesten elk in hun groep al vrij snel zelf het werk opknappen. Kiptum had na ruim vijf kilometer enkel nog debutant Daniel Mateiko bij zich. De twee vonden elkaar en trokken samen ten aanval op het wereldrecord (2u01:09). Met een doorkomsttijd halfweg van 1u00:48 zag het er voor beiden goed uit. Na 33 kilometer moest Mateiko, die uiteindelijk de finish niet haalde, niet onlogisch het hoofd buigen voor de nieuwe marathonmeester. Kiptum gaf dan ook een stevige snok aan het tempo met een waanzinnige splittijd van 13’51 tussen kilometer 30 en 35. Vertragen deed hij niet meer. Kiptum liep het vuur uit de sloffen en kon ondanks enkele zegegebaren in de laatste rechte lijn een verbluffende 2u00:35 neerzetten, een verbetering van meer dan veertig seconden ten opzichte van de tijd die Kipchoge vorig jaar in Berlijn neerzette.

Foto: Peter Wagemans

Iets verderop liep Abdi naar zijn derde tijd ooit. Onze landgenoot koos voor een voorzichtige start en had na tien kilometer al bijna een minuut achterstand op het leidende duo. In het tweede wedstrijddeel kwam de Europese recordhouder er echter helemaal door. Plots was zijn eigen Europees record van 2u03:36 weer speelbaar terrein en werd zijn achtste plaats ingeruild voor de derde stek.

In het slot bleek het beste er toch af bij Abdi en was het vooral zaak van die derde plaats vast te houden. Dat lukte zonder problemen. Na Kiptum en Benson Kipruto was het aan onze eigen marathontopper. Zijn negatieve split leverde een eindtijd van 2u04:32 op. Eerder dit jaar liep Abdi al naar 2u03:47 in Rotterdam waardoor de twee snelste Europese chrono’s van dit jaar op zijn naam staan. Het is bovendien de derde keer dat de 34-jarige atleet op het podium staat van een Major Marathon.