Jakob Ingebrigtsen maakte vorig weekend samen met zijn broers Filip en Henrik deel uit van het hazenteam tijdens de Ineos 1:59 Challenge. Vandaag stond hij aan de start van de Hytteplanmila, een wegwedstrijd van 10 kilometer op een heuvelachtig parcours in de Noorse gemeente Hole. Jakob maakte zijn debuut op de afstand en stelde niet teleur. Hij verpulverde met 27’53 het parcoursrecord van zijn broer Henrik met 50 seconden én dook eveneens onder het Noors record van Sondre Nordstad Moen (27’55). Ook het Europees record bij de junioren sneuvelde.

De 19-jarige Jakob Ingebrigtsen kende opnieuw een onwaarschijnlijk zomerseizoen. De Viking verbeterde zichzelf op de 1500m, mijl en 5.000m, maar werd ook tweede in de eindklassering van de Diamond League op de 1500m. Een medaille op het WK in Doha kwam er helaas niet, ondanks dat hij zowel op de 1500m als op de 5.000m tot in de laatste rechte lijn telkens meestreed voor eremetaal. Vorig weekend schreef de Noor, in het gezelschap van zijn broers Filip en Henrik, mee aan een atletiekgeschiedenis door als haas te fungeren tijdens de geslaagde Ineos 1:59 Challenge van Eliud Kipchoge.

De broers Ingebrigtsen als haas voor Kipchoge – Foto: NN Running Team

Het haaswerk was echter niet het laatste wapenfeit voor Ingebrigtsen, die op 30 mei zijn eerste wedstrijd van het zomerseizoen afwerkte. De Hytteplanmila, een bekende wedstrijd in Noorwegen, moest en zou de kers op de taart worden voor Jakob en zijn broer Filip. Het heuvelachtige parcours in Hole had nog nooit echte supertijden opgeleverd, aangezien Henrik Ingebrigtsen vorig jaar het parcoursrecord verbeterde tot 28’41.

De Nederlander Richard Douma nam het pak op sleeptouw, maar zou zijn snelle openingskilometer cash betalen in de slotfase. Douma finishte uiteindelijk als vijfde in 29’00. Filip en Jakob Ingebrigtsen bleven tot en met kilometer zes in het gezelschap van hun landgenoot Senay Fissehatsion en Samuel Tsagay uit Eritrea. Vervolgens voerde Jakob het tempo op. Halfweg waren de leiders gepasseerd na 14’01. Jakob zou in de slotkilometers alles en iedereen naar de vaantjes lopen en uiteindelijk nog onder 28 minuten duiken met 27’53. Zijn laatste kilometer legde hij af in een stevige 2’36.

Op die manier dook Ingebrigtsen twee seconden onder het Noors record van Sondre Nordstad Moen. Zijn 27’53 toont, weliswaar op een zwaarder parcours, aan hoe straf de prestatie van Kipchoge in Wenen was. Kipchoge legde namelijk zijn eerste tien kilometer af in 28’20 en bleef dat tempo behouden voor de resterende 32,195 kilometer. Uiteraard was de toptijd van Ingebrigtsen goed voor een Europees juniorenrecord op de afstand én dat als debutant. Zijn broer Filip en Tsagay finishten net geen 50 seconden later op de plaatsen twee en drie. Waarschijnlijk beginnen de broers Ingebrigtsen nu aan een korte rustperiode, om zich daarna rustig voor te bereiden op het EK veldlopen. Jakob is de uittredende kampioen bij de junioren en kan voor een onuitgegeven vierde opeenvolgende overwinning gaan. Filip is dan weer de titelverdediger bij de mannen, aangezien hij Isaac Kimeli van het goud hield in Tilburg.

Filip Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer