In de eerste marathon-major van het najaar heeft Tigist Assefa een formidabel wereldrecord neergezet. De Ethiopische ging in Berlijn met 2u11:53 meer dan twee minuten sneller dan het vorige wereldrecord van Brigid Kosgei. Ze is de eerste vrouw onder 2u14, 2u13 en 2u12. Eliud Kipchoge behaalde zijn vijfde overwinning onder de Branderburger Tor.

Michael Somers ging tijdens de marathon van Berlijn op jacht naar de olympische kwalificatielimiet. Hoe het hem verging leest u hier.

Met een temperatuur van iets meer dan 10 graden in Berlijn voelden zowel de vrouwen als de mannen zich geïnspireerd tot een ziedende start. Een pak van maar liefst 13 dames kwam na 10km door op wereldrecordtempo. De snelste chrono ooit, 2u14:04, behoorde voor vandaag toe aan de Keniaanse Brigid Kosgei en werd in 2019 in Chicago gelopen. De aanval werd geleid door de Ethiopische Tigist Assefa, de winnares van vorig jaar. Bij het halve marathonpunt kwam zij door in 66’20”, een split waarmee ze het wereldrecord al helemaal aan het wegblazen was. Nog vijf atleten passeerden halfweg onder wereldrecordtempo, maar niemand anders kon die monsterinspanning volhouden. Assefa schakelde nog een tandje bij en de marge op het wereldrecord werd alsmaar groter. Ze kwam uiteindelijk over de meet in 2u11:53. Een ongeziene verpulvering van het vorige wereldrecord met twee minuten en elf seconden. Niemand dook voor Assefa ooit onder 2u14. Zij gaat meteen ook onder de 2u13- en de 2u12-grens. Het tweede deel van haar wedstrijd kostte Assefa 65 minuten en 33 seconden, een halve marathontijd die van haar de 28ste in de geschiedenis zou maken over die afstand.

Foto: © SCC EVENTS/Petko Beier

Bij de mannen was vooraf een duel tussen Eliud Kipchoge en Amos Kipruto aangekondigd, maar Kipchoge wilde na zijn nederlaag in Boston iets rechtzetten en koos vrijwel meteen het hazenpad. Samen met zijn drie tempomakers en de ietwat verrassende Derseh Kindie werkte de wereldrecordhouder de eerste tien kilometer af in 28’27”, een tempo waarmee de twee urengrens binnen schootsveld leek te liggen. Die pijlsnelle start kon Kipchoge weliswaar niet bestendigen. Halverwege kwamen de koplopers met 60’22” nog door op wereldrecordkoers, maar kort daarna verslapte de koord enigszins. De 25-jarige Kindie uit Ethopië, die voor vandaag een record van slechts 2u08:23 had staan, ging mee tot 31km. Kipchoge nam afstand, bedankte zijn haas en liet een brede glimlach ontsnappen. Terwijl de volledig leeggelopen Ethiopiër de wedstrijd verliet, begon een bevrijde Kipchoge aan zijn laatste tien kilometer. De hele wedstrijd lang waren ze amper in beeld gekomen, maar Kipruto zat met twee kompanen niet verder dan driekwart minuut. De twee andere leden van de achtervolgende groep, Vincent Kipkemoi en Tadese Takele, tekenden voor een bijzonder indrukwekkend debuut. Kipkemoi ging solo op zoek naar de wereldrecordhouder en werd tweede, maar die had nog een stevig eindschot in de benen. Kipchoge’s chrono van 2u02:42 is de achtste in de geschiedenis, onder andere voorafgegaan door vier van zijn eigen prestaties. Wie dacht dat koning in Boston van zijn troon was gestoten, had het voorlopig dus mis.