Claire Orcel heeft zich op de Franse kampioenschappen in Saint-Etienne verzekerd van het WK in Doha. Orcel kwam in Frankrijk in actie tijdens de rechtstreekse finale van het hoogspringen nadat de kwalificaties van gisteren werden afgelast. Orcel legde een sterk parcours af en zou in haar derde poging over 1m94 vliegen, exact de gevraagde hoogte voor het WK in Doha.

Claire Orcel kan nu al terugblikken op een geslaagde zomer. Nadat ze vijfde werd op het EK voor beloften en vervolgens haar PR (1m91) evenaarde op de KBC Nacht, mag ze zich nu opmaken voor haar eerste WK bij de senioren. Daarvoor had Orcel exact 1m94 nodig. De atlete begon haar competitie op 1m77 en ging vervolgens tot en met 1m86 telkens in eerste poging over de lat. Op 1m88 had ze een extra poging nodig, maar daarna lukte het meteen op 1m90. Het signaal voor Orcel om 1m92 over te slaan en krachten te sparen voor 1m94.

Op die hoogte zou het twee keer net niet lukken, om vervolgens in haar derde en laatste poging alsnog die felbegeerde WK-limiet te grijpen. Daarmee verbetert onze landgenote haar PR met maar liefst drie centimeter. De lat ging ook nog naar 1m96, de olympische limiet. Dat bleek vandaag te veel gevraagd, maar Orcel doet met haar WK-limiet wel een goeden zaak met het oog op de Olympische Spelen van Tokio. De hoogspringster staat namelijk al in de top 30 in de wereldranking en zal waarschijnlijk nog een paar plaatsjes stijgen, waardoor ze Tokio quasi niet meer kan ontlopen.