Op de laatste dag van de Amerikaanse kampioenschappen heeft Dalilah Muhammad gestunt met een nieuw wereldrecord op de 400 meter horden. De olympische kampioene van 2016 knalde naar een tijd van 52”20 waardoor ze Yulia Pechonkina uit de boeken loopt. Pechonkina haar 52”34 hield maar liefst zestien jaar stand.

De kans dat er dit jaar een wereldrecord op de 400 meter horden zou sneuvelen leek reeël. Het waren echter de mannelijke collega’s op de 400 meter horden die het meeste uitzicht hadden op een recordtijd. Bij de vrouwen kwam Sydney McLaughlin in Monaco met 53”32 al het dichtst in de buurt van het wereldrecord van 52”34. Dalilah Muhammad had sinds de Diamond League in Doha 53”61 achter haar naam staan. McLaughlin was dus afgelopen nacht de topfavoriete voor de Amerikaanse titel in een rechtstreeks duel tussen de twee.

Na het startsignaal was het echter Muhammad die er als een wervelwind vandoor ging. De hordeloopster die in 2017 al tot 52”64 kwam, maar sindsdien niet meer onder de 53 seconden wist te duiken, had net voor het ingaan van de laatste rechte lijn al zeker een vijftal meter voorsprong. Ondanks de regenbui en het moordende tempo leek Muhammad geen enkel moment van zwakte te vertonen. Shamier Little, McLaughlin en Ashley Spencer probeerden nog iets van weerwerk te bieden, maar er was geen beginnen aan. Muhammad knalde gewoon door en liet de klok stoppen na een fabuleuze 52”20. Daarmee maakte ze komaf met het wereldrecord van 52”34 dat Yuliya Pechonkina zestien jaar geleden neerzette.

“Mijn trainer had al gezegd dat ik deze tijd in mij had. Het wereldrecord zat dus zeker in mijn achterhoofd. De regen was vandaag wel een extra moeilijkheid, maar ik wist gewoon dat ik in mijn eigen kunnen moest geloven. De concurrentie was zo sterk en dat maakt het mogelijk om op het wereldrecord te azen. Ik denk dat er dit jaar zeker nog onder de 52 seconden gedoken kan worden. Als ik het niet ben, dan doet iemand anders het wel”, vertelde een dolgelukkige wereldrecordhoudster aan Flotrack.

McLaughlin klokte met 52”88 ook een bijzonder knappe tijd en werd tweede. Spencer kon met 53”11 net niet als derde onder de 53 seconden blijven. De top drie en Kori Carter, de regerende wereldkampioene, verzekerden zich zo ook van een ticket voor het WK in Doha. De Amerikanen kunnen nu al beginnen dromen van een clean sweep op dit nummer aangezien niemand anders voorlopig ook maar in de buurt komt van deze toptijden.

Bekijk de recordrace van Muhammad hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=aokvOn4GOV8