Een dag na het LBFA-kampioenschap mochten de atleten die aangesloten zijn bij de Vlaamse Atletiekliga hun strijd uitvechten. Limieten voor het EK indoor in Glasgow kwamen er niet, maar met een Belgisch record kregen de toeschouwers toch waar voor hun geld. Dit was te danken aan Aurélie De Ryck die haar stage in Zuid-Afrika meteen verzilverde door het Belgisch record in het polsstokspringen met 1 centimeter aan te scherpen.

Het waren de polsstokspringsters die dit kampioenschap op gang mochten trappen. Aurélie De Ryck maakte meteen een stevige beurt. Ze wachtte lang af om aan haar competitie te beginnen waardoor de lat al 4 meter hoog lag vooraleer zij in actie kwam. Haar eerste sprong over deze hoogte verzekerde haar meteen van het goud. De Ryck haar honger was hiermee nog lang niet gestild. Na een geslaagde beurt op 4m20 werd de lat op 4m35 gelegd, oftewel 1 centimeter hoger dan het Belgische record dat Fanny Smets twee jaar geleden realiseerde. Na twee degelijke pogingen was het alles of niets. Het werd alles voor De Ryck. De lat bleef liggen en de handen gingen in de lucht. Nadien volgden nog drie dappere pogingen op 4m40, maar een tweede verbetering zat er deze keer niet in.

Foto: Yngwie Vanhoucke

In het kogelstoten waren alle ogen gericht op Philip Milanov. De Bruggeling wou het goede gevoel op training ook graag omgezet zien in een wedstrijd. Na een moeizaam begin van de competitie, stelde Milanov orde op zaken door opnieuw voorbij de 18 meter te werpen. Met 18m26 nam hij ruim afstand van zijn concurrentie. Een andere naam om naar uit te kijken was Hanne Maudens. Zij nam deze keer de 60 meter horden en het hoogspringen voor haar rekening. Met 8″59 op de horden viel de meerkampster nipt naast het podium, maar scherpte ze wel haar persoonlijk record aan. Ook in het hoogspringen moest ze nog net drie atleten voor laten gaan. Hier bleef ze met 1m71 zo’n 10 centimeter onder haar record. De hoogspringcompetitie werd uiteindelijk pas beslist op 1m79. Zowel Hanne Van Hessche als Zita Goossens probeerden deze hoogte te overbruggen, maar geen van beiden kon deze opdracht volbrengen. Goossens scherpte met 1m77 wel haar persoonlijk record aan en mocht als toemaatje het goud in ontvangst nemen. Bram Ghuys sprong deze week nog over 2m18, maar moest vandaag genoegen nemen met 2m10. Over naar de zandbak waar Imke Vervaet met 5m98 maar net onder de 6 meter bleef. Niemand deed beter dan haar en ook op de 200 was Vervaet het sterkst. Daar klokte ze een mooie 24’05 om de dubbel binnen te halen.

Kobe Vleminckx in strijd met Victor Hofmans – Foto: Yngwie Vanhoucke

De titel van sprintkoningin van de dag is weggelegd voor Elise Mehuys. Na een bliksemsnelle start in de finale hoefde ze enkel nog die voorsprong vast te houden. Met 7″41 dook ze 6 honderdsten onder haar besttijd. Bij de mannen was niemand opgewassen tegen de 6″80 die Kobe Vleminckx uit zijn benen wist te schudden. Op de 60 meter met horden liep Sarah Missinne naar de winst dankzij een knappe 8″29. Angel Agwazie mocht ondanks haar jeugdige leeftijd het zilver in ontvangst nemen. Zij klokte 8″40. Denis Hanjoul kon in de reeksen niet meteen overtuigen, maar maakte dit snel goed door in de finale een snelle 7″88 te laten noteren.

De langere loopnummers leverden eveneens knappe tijden op. Op de 800 meter kende Aaron Botterman geen genade met zijn concurrenten door er na zo’n 500 meter alleen vandoor te gaan. Ondanks het gebrek aan dichte belagers liet hij een veelbelovende 1’49″92 noteren. Tim Van de Velde maakte ondanks opgave tijdens de CrossCup in Hannuit toch zijn opwachting in de Topsporthal. Met Hans Omey als mikpunt tijdens de eerste rondes, kon hij sterk finishen met 3’49″01 op 1500 meter.

Bekijk de volledige uitslag hier.