Van 7 tot 12 juli had het WK voor junioren in Nairobi moeten plaatsvinden, maar daar besliste het coronavirus anders over. Elien Vekemans was één van de junioren die een doel had gemaakt van het WK. De polsstokspringster mikte er na haar bronzen medaille op het EK junioren op een finaleplaats. Bij gebrek aan WK bereidde Vekemans zich voor op een kort zomerseizoen. Met succes zo bleek, want in haar eerste wedstrijd sprong het jonge talent meteen naar een nieuw BR.

Afgelopen indoorseizoen liet Elien Vekemans van zich horen door het BR bij de junioren tot twee keer toe scherper te stellen. Vekemans, die met 4m25 ook het BR outdoor op haar naam heeft staan, sprong in het Amerikaanse Fayetteville eerst over 4m17 en twee weken later over 4m18. De WK-limiet van 4m07 had dus in principe kinderspel moeten worden voor de atlete van DCLA. Vekemans durfde dan ook op meer mikken dan enkel een deelname en stak haar finaleambities niet onder stoelen of banken.

“Ik had echt zin in het WK. Zeker na het EK van vorig jaar waar ik als eerstejaars het podium haalde. Een WK is natuurlijk nog iets anders dan een EK waardoor een gelijkaardige prestatie er waarschijnlijk niet in had gezeten. Toch durfde ik echt wel een doel maken van de finale, want ik had het gevoel dat er deze winter meer inzat dan mijn 4m18. Door rugproblemen kon ik er indoor niet alles uithalen. Het is spijtig dat het WK is afgelast, maar ik had de bui eigenlijk al voelen hangen toen de Olympische Spelen werden verplaatst. Verbaasd was ik dus niet. Vooruit kijken is de boodschap en ik mag niet vergeten dat ik nog drie jaar als belofte te gaan heb. Nog kansen genoeg dus om mij te tonen”, vertelde de nationale recordhoudster over het wegvallen van het WK.

Goede leerschool

Vekemans is geen groentje meer als het op internationale kampioenschappen aankomt. Ze kreeg al meermaals de kans om ervaring op te doen en dat wierp vorig jaar al direct zijn vruchten af.

“Geen enkele andere wedstrijd kan de belevenis van een internationaal kampioenschap evenaren. Het is heel anders om op een kampioenschap te strijd aan te gaan met de concurrentie dan op een gewone wedstrijd. Daar geldt meer een ‘ieder-voor-zich-mentaliteit’. Op zo’n moment moet je echt volledig met jezelf bezig zijn. Op mijn eerste kampioenschap (EK scholieren Gyor ; red.) sprong ik drie nullen in de kwalificaties omdat ik veel te veel met de rest bezig was. Ik was totaal overdonderd door het hele gebeuren. Die ervaring heeft mij wel heel hard geholpen op het EK vorig jaar. Van drie nullen naar een bronzen plak, het kan verkeren”, lachte de atlete.

Elien Vekemans na haar bronzen plak op het EK junioren – Foto: Coen Schilderman

Hoge hoogtes opzoeken

Nu het hoofddoel van dit seizoen is weggevallen, maakt de pupil van Steven Taeleman zich op voor een kort zomerseizoen alvorens in augustus weer naar de Verenigde Staten te trekken. Vekemans is sinds maart weer in het land, maar kon door de coronacrisis twee maanden niet springen. Toch hoopte ze vooraf om haar BR gevoelig scherper te kunnen stellen. In haar eerste wedstrijd van het seizoen voegde Vekemans meteen daad bij het woord door het nationaal record naar 4m26 te brengen. Daar wil ze het echter niet bij laten.

“In maart, veel vroeger dan verwacht, ben ik teruggekeerd naar België omdat alles in Amerika op slot ging. Jammer genoeg kon ik thuis twee maand lang geen gebruik maken van de polsstokstand. Nadien mochten we wel springen met twee, maar was het nog altijd zonder trainer. Op korte aanloop voelde ik alvast dat het goed zat met mijn vorm. Deze zomer had ik echt een doel gemaakt van dat BR, dus dat is gelukkig al binnen. Het liefst wil ik zo snel mogelijk 4m30 achter mijn naam zien staan. De honger naar wedstrijden is groot. Normaal kom ik 1 augustus ook in Huizingen aan de bak. Achter het BK AC staat voorlopig nog een vraagteken want het zou kunnen dat ik tegen dan al opnieuw in de Verenigde Staten zit. Ik ga van studierichting veranderen dus verhuis naar Arkansas waar ik een heel sterk polsstokteam kan vervoegen”, aldus de Belgische recordhoudster bij de junioren.