Vanessa Sterckendries heeft zopas haar eigen BR in het hamerslingeren stevig aangescherpt. Op een wedstrijd in Leverkusen kwam de meervoudig Belgisch kampioene tot een sterke 69m91 waardoor ze een flinke stap dichter komt bij haar grote doel: die 70m-barrière slopen.

Het hamerslingeren wordt in ons land al enkele jaren gedomineerd door Vanessa Sterckendries. De atlete van OEH scherpte de voorbije jaren dan ook meermaals het BR aan. Begin juli verbeterde Sterckendries zich met haar hamer nog tot 68m39 waardoor de 70m meer en meer begon te lonken. Sterckendries, die piekte naar deze periode van het seizoen, moest het voorbije weekend op het BK AC genoegen nemen met 67m62. Ruim voldoende voor de winst, maar opnieuw een tikje verder verwijderd van haar grote doel.

Dit weekend trok de specialiste in het hamerslingeren naar het Duitse Leverkusen waar ze een nieuwe kans kreeg. Sterckendries liet die kans niet schieten en was bij aanvang van de wedstrijd meteen bij de pinken. Bij haar eerste poging vloog haar werptuig maar liefst 69m91 ver waardoor ze ruim beter deed dan haar 68m39 van begin juli. Ondanks de euforie hield de atlete het hoofd koel en zette ze een fraaie reeks neer met nog enkele worpen voorbij de 67 en 68m.

Slechts negen centimeter scheiden haar nu nog van haar ultieme doel. Sterckendries zet bijgevolg zeker nog geen punt achter haar seizoen en jaagt haar droom nog even verder achterna. “Nu stoppen met mijn seizoen is echt geen optie. Die laatste negen centimeter moet er echt nog bij, dus ik ga nog wel even door deze zomer. Tijdens de opwarming had ik al een geweldig gevoel. Mijn hamer vloog meermaals richting die 69m dus ik begon met vertrouwen en tamelijk hoge verwachtingen aan de wedstrijd. Toch moest ik echt een paar keer in mijn ogen wrijven wanneer ik mijn werptuig bij mijn eerste poging vlakbij die 70m-lijn landde. Ik kon niet direct vatten wat ik voor elkaar had gespeeld. Door al de emoties die daarbij kwamen kijken was het heel moeilijk om gefocust de resterende vijf worpen af te werken”, reageerde een uitgelaten Sterckendries.

Begin september komt de nationale recordhoudster nog in actie in Vénissieux. Een week later trekt Sterckendries opnieuw de Franse grens over voor de Franse kampioenschappen. Mocht er dan nog steeds geen 70m achter haar naam staan, dan heeft ze nog enkele alternatieven achter de hand in binnen- en buitenland. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Quintelier vierde aller tijden in Lokeren

Sterckendries was niet de enige Belgische werper die gisteren van zich liet horen. Ook Matthias Quintelier is namelijk goed op dreef. Op de ‘Zilveren Discus’-micromeeting in Lokeren was de atleet van LYRA namelijk goed voor een worp van 18m24 in het kogelstoten, daarmee schuift hij op naar de vierde plaats op de ranglijst aller tijden.