Elise Vanderelst trok vandaag naar de KBC Nacht in Heusden met één doel voor ogen: het Belgisch record op de 1000m aanscherpen. Opdracht volbracht! De Belgische recordhoudster op de 1500m liep een ijzersterke wedstrijd en had op het einde zelfs nog een versnelling in petto. Met 2’35″98 deed ze een kleine seconde beter dan Anne-Marie Van Nuffel. Van Nuffel zette 42 jaar geleden een tijd van 2’36″76 neer.

Het hoofdprogramma van deze 42ste KBC Nacht is nog maar net van start, of het eerste Belgische record is al een feit. Echt onverwacht komt dit niet, want Elise Vanderelst had op voorhand al aangegeven resoluut voor het 42 jaar oude record op de 1000m te gaan. Anne-Marie Van Nuffel liep 42 jaar geleden in Berlijn namelijk naar een tijd van 2’36″76. Al meermaals werd er een aanval op dit record gedaan, maar voorlopig beet iedereen de tanden stuk op deze sterke tijd.

Aan de concurrentie zal het vandaag niet gelegen hebben, want de organisatie had speciaal voor onze landgenote de nodige spankracht geregeld. Vanderelst stond er daardoor geen enkel moment alleen voor in de race. De Europese indoorkampioene op de 1500m liep quasi de hele wedstrijd in de vierde stelling en kon het spoor van het trio voor haar perfect volgen.

Met nog 200m te gaan werd het gaspedaal voorin volledig ingedrukt, maar Vanderelst kraakte niet. Ze vocht als een leeuwin voor elke seconde, maar kwam nipt te kort voor de overwinning. Die ging naar Mary Moraa in 2’34″71, een beste wereldjaarprestatie. Vanderelst moest echter niet al te veel terrein toegeven op haar Keniaanse concurrente waardoor het al vrij duidelijk was dat het Belgisch record na 42 jaar niet meer zou toebehoren aan Van Nuffel. Enkele tellen later volgde het verlossende antwoord: 2’35″98. Daarmee doet Vanderelst een kleine seconde beter dan de vorige recordtijd van 2’36″76. Het is al het derde nationaal record dat de atlete van MOHA dit jaar op haar naam zet. De afgelopen maanden zette Vanderelst ook al de snelste tijd neer op de 1500 indoor én outdoor.

Van Nuffel zag met eigen ogen aan hoe haar Belgisch record van de tabellen verdween. Zij reageerde achteraf opvallend tevreden.

“Ik ben echt content”, klok het meteen na afloop. “Ik vreesde al dat ik dit record mee in mijn graf zou moeten nemen. Er hebben al veel atleten hun tanden stukgebeten op dit record, maar Elise kreeg vandaag een ideale wedstrijd om het eindelijk echt te doen. Ze kwam in 2’03 door aan de 800m en beschikt over een sterk eindschot waardoor ik het helemaal zag goed komen. Ze verdient dit ook echt. We zijn eigenlijk streekgenoten en ik weet dat ze er alles voor doet. Haar timing kon ook niet beter zijn zo vlak voor de Spelen. Dit moet haar sowieso een goed gevoel geven richting Tokio. Ik zie ze zeker de reeksen overleven en waarom geen finale als het tactisch gaat? Ik hoop het alleszins voor haar en ik ga zeker supporteren, maar eerst drink ik er vanavond eentje op haar”, aldus een tevreden Van Nuffel.