Vandaag vond in Lokeren het derde Belgische kampioenschap plaats van de 10km op de weg. De zeer warme omstandigheden maakten er een harde wedstrijd van. Nick Van Peborgh en Nina Lauwaert kroonden zich uiteindelijk tot Belgisch kampioen.

Geen Koen Naert op de startlijsten bij de mannen. De marathonloper kiest uiteraard voor Berlijn en kan daarom zijn titel niet verdedigen. Met Thomas De Bock, Nick Van Peborgh en Stijn Devulder waren er gegadigden genoeg om die titel op te eisen. Bij de vrouwen stond het volledige podium van vorig jaar aan de start. Hanne Verbruggen mocht zich toen na hoger beroep Belgisch kampioene noemen.

Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans

Beginnen doen we met de vrouwen. Hanne Verbruggen, Nina Lauwaert, Hanna Vandenbussche en Sophie Hardy bleven lange tijd samen. Aan kilometerpunt zes moest Verbruggen de strijd staken. Wellicht speelde de hitte daarin een grote rol. Lauwaert zag haar kans op de titel en begon prompt te versnellen. Dit hield ze vol tot aan het einde. Ze won in 34’15”, dertien seconden sneller dan Hanna Vandenbussche die tweede werd. “Ik heb heel de wedstrijd een constant tempo proberen aanhouden, maar dat was niet evident in deze hitte”, vertelde de winnares na afloop. “Het missen van de drankpost deed me ook geen deugd. Ik kan al niet goed tegen de warmte. De titel is daarom ook extra fijn, ik heb er zo diep voor moeten gaan. Vorig jaar heb ik ondanks het hele gedoe ook geen goede wedstrijd gelopen. Juli en augustus zijn altijd wat minder. Ik kijk al uit naar het najaar, dan zit ik beter.”

Bij de mannen moest favoriet Thomas De Bock al vroeg het onderspit delven. Wegens buikkrampen kon de atleet van OEH niet doorzetten en moest hij de strijd staken na ongeveer vier kilometer. Nick Van Peborgh had het groepje dan al lang uitgedund waardoor alleen nog Stijn De Vulder kon aanklampen. Van Peborgh toonde zich uiteindelijk de betere en won na 30’31”. De Vulder werd tweede in 30’43”, Dries Basemans mocht als derde mee op het podium (30’59”).

De uitslagen kan u hier raadplegen. Bekijk hieronder nog enkele kiekjes van Peter Wagemans, onze fotograaf ter plaatse.

Hanna Vandenbussche – Foto: Peter Wagemans
Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans
Dries Basemans – Foto: Peter Wagemans
Stijn De Vulder en Nick Van Peborgh – Foto: Peter Wagemans