In Lokeren vond dit weekend opnieuw het BK 10 km op de weg plaats. De Optiek Sonck Streetrace kon rekenen op een mooi deelnemersveld, maar had wel af te rekenen met regenachtige omstandigheden. Lisa Rooms en Dorian Boulvin schoten de hoofdvogel af, de 70-jarige Eddy Vierendeels pakte uit met een wereldrecord in zijn leeftijdsgroep.

Amper zes dagen na haar vorige Belgische titel – over 5.000m op het BK AC in Brugge – mocht Lisa Rooms alweer het hoogste schavotje beklimmen in Lokeren. De thuisloopster van AVLO kon voor het eerst in haar carrière onder de 33 minutengrens blijven en won zo met overschot. Rooms finishte in 32″57, een kleine twintig seconden sneller dan haar vorige beste tijd op de weg. Die liep ze begin dit jaar in Valencia, waar een gevaarlijk startincident haar tijdverlies en voer voor nachtmerries bezorgde. Verder is Rooms’ wedstrijdervaring op deze afstand – zowel op de piste als op de weg – vrij beperkt waardoor er nog heel wat toekomstperspectief lijkt te liggen. De Franse Margaux Sieracki bleef als vreemde eend in de bijt een groepje van vier Belgische dames voor dat het in de laatste kilometer mocht uitvechten voor de podiumplaatsen. Melanie Bovy van White Star was daarin de sterkste en mag met de zilveren medaille naar huis. Julie Voet van Roeselare moest voor haar de duimen leggen, maar troefde wel Maurine Ricour en Victoria Warpy af voor het brons. Daarachter kwam marathonloopster Astrid Verhoeven samen met Roxane Cleppe aan in 34’50.

Foto: Peter Wagemans

Enkele mooie namen van de Belgische afstandsgilde waren naar Lokeren afgezakt voor het BK 10 km bij de mannen, met Koen Naert als grootste klepper. Door een kleine blessure na de marathon van Rotterdam koos hij er in juni voor om niet aan een trainingsblok te starten richting het WK in Boedapest. Dat liet hem toe om begin augustus op vakantie te gaan en daarvan keerde hij pas gisteren terug. Naert was logischerwijs nog niet tot grootse dingen in staat en moest zich tevreden stellen met een zesde plaats in 29’33. Dorian Boulvin profiteerde maximaal en mag de Belgische titel op zijn palmares bijschrijven. Met 28’51 was hij de enige die onder 29 minuten kon blijven. Boulvin pitst daarmee in natte omstandigheden ook twee seconden af van zijn PR. Na Spanjaard Carlos Moya waren het Sander Vercauteren van Meetjesland en Solomon Belayneh van Molenbeek die de podiumplekken konden bemachtigen. Zij rekenden daarvoor af met Lahsene Bouchikhi en Nicolas Schyns. Achter Koen Naert volgden onder andere nog Joris Keppens, Thomas De Bock en Lucas Da Silva. De Belgische kampioen over 10.000m op de piste, Enzo Noel, werd zonder buitenlanders in rekening te nemen elfde.

70-jarige Eddy Vierendeels slaat voor de derde keer dit jaar een wereldrecord

Eddy Vierendeels had al een boekenkast vol masterrecords op zijn naam staan en doet er nu nog eens een extra wereldrecord bij. De voorbij tien jaar werd Vierendeels op de piste al Belgisch recordhouder in de categorieën M60+ en M65+ over 3.000m, twee mijl, 5.000m, 10.000m en de uurloop. Nu hij in de categorie M70+ is terechtgekomen, vliegen ook daar de records als zoete broodjes over de toonbank. In juni schreef hij geschiedenis op wereldniveau door in de categorie M70+ de wereldrecords aan te scherpen op de halve marathon (1u21’24) en de 3.000m (10’38″98). Vierendeels stoomde in Lokeren naar 37’12 en is daarmee sneller dan de 37’33 van masterslegende Ed Whitlock uit 2004. Bianca Serroen won de nationale titel bij de vrouwen tussen 40 en 45 jaar in een ijzersterke 35’03.

De andere titels bij de masters waren voor Hanna Vandenbussche (V35+), Sandrine Host (45+), Karen Van Herck (V50+), Sabine Dejaeghere (V55+), Els Geerits (V60+), Maria Van Zand (V65+) en Danielle Justin (V70+). Sergio Strollo (M35+), Misha Declerck (M40+), Bjern Voet (M45+), Tom Van Ongeval (M50+), Luc Van Asbroeck (M55+), Gilbert Walraedt (M60+) en Dirk Beeuwsaert (M75+) streken de titels op in de mannelijke leeftijdsgroepen. Victor Kiessel was de snelste in de categorie M65+ maar bleek een Luxemburger te zijn. Lucien Heyde is dus de Belgische kampioen.

Opmerkingen en bronvermelding m.b.t. masterrecords:

1/ Belgische masterrecords op de weg worden – behalve voor de marathon – niet bijgehouden dus eventuele verbeteringen zijn moeilijk te verifiëren. 2/ World Masters Athletics houdt het wereldrecord 10km op de weg niet bij dus daarvoor werd voortgegaan op deze lijst, samengesteld op basis van de gegevens van de Association of Road Racing Statisticians. 3/ Het wereldrecord 3.000m (M70+) van Eddy Vierendeels in Ninove op 28 juni 2023 heeft zijn weg nog niet gevonden naar de bestanden van World Masters Athletics.