Koen Naert en Nina Lauwaert zijn de nieuwe Belgische kampioenen bij de 10 kilometer op de weg. Naert kon zijn metgezellen pas in de laatste vierhonderd meter van zich afschudden. Lauwaert kwam pas als derde dame over de streep maar is wel Belgisch kampioen. Louise Carton won met een straatlengte voorsprong maar kwam niet in aanmerking voor de titel gezien ze pas deze week besliste om deel te nemen. Hanne Verbruggen kwam als tweede dame over de streep maar werd gediskwalificeerd. Update 24/11/17: na hoger beroep werd Hanne Verbruggen aangeduid als Belgisch kampioene.

Vandaag werd in Lokeren het tweede BK 10km op de weg georganiseerd. Vorig jaar kregen ze al de eer om de eerste editie van dit kampioenschap in te richten. Net als toen maakte dit deel uit van de Optiek Sonck Streetrace. In een zoektocht naar een opvolger voor Nick Van Peborgh en Hanna Vandenbussche werden al enkele ronkende namen naar voren geschoven. Koen Naert was de favoriet bij de mannen, Louise Carton bij de vrouwen. Al had deze laatste vooral het doel om zich te amuseren. De beslissing om deel te nemen viel dan ook laat waardoor ze niet in aanmerking kwam voor het Belgisch kampioenschap.

Het zijn uiteindelijk ook de favorieten die konden zegevieren. Bij de mannen was het lange tijd spannend. Pas in de laatste 400m kon Koen Naert weglopen van de anderen. Hij kwam binnen na 29’28”. Régis Thonon werd zeven seconden later tweede, uittredend kampioen Nick Van Peborgh vervolledigde het podium. Dries Basemans kwam uiteindelijk een kleine vijf seconden tekort om op het podium te staan.

Bij de vrouwen dus Louise Carton op plaats één in 32’35”, maar Nina Lauwaert is wel Belgisch kampioen. Hanne Verbruggen had al na vijf kilometer een kleine voorsprong op haar dichtste achtervolger Hanna Vandenbussche. Nina Lauwaert was aan een sterke opmars bezig en kon zo nog Vandenbussche remonteren. Na afloop werd Verbruggen echter gediskwalificeerd omdat ze vergezeld werd door een fietser.

De uitslagen kan u hier raadplegen.

Update 24 november 2017: Drieënhalve maand na afloop van het BK 10 kilometer is de uitslag door de KBAB gewijzigd. Hanne Verbruggen mag zich dan toch Belgisch wegkampioene op de 10 kilometer noemen. In eerste instantie werd ze gediskwalificeerd omdat trainer Frans Mattens haar zou begeleid hebben op de fiets. Deze beslissing is echter herroepen na hoger beroep. De Koninklijke Belgische Atletiekbond oordeelde dat er onvoldoende bewijzen voorhanden waren om aan te tonen dat de trainer een fout zou hebben begaan. De uiteindelijke top 3 bij de vrouwen wordt zo Hanne Verbruggen (1ste), Nina Lauwaert (2de) en Hanna Vandenbussche (3de).