Soufiane Bouchikhi moet aanstaande zaterdag één van de smaakmakers worden van de IFAM Outdoor. De 28-jarige atleet begon zijn zomerseizoen met een weergaloze 10.000m in Stanford en wil die lijn doortrekken op andere afstanden. Zaterdag staat er een 5.000m op het programma. Daarin wil Bouchikhi beter doen dan zijn PR, al wil hij later dit jaar pas echt knallen op die afstand.

Na zijn prachtprestatie in Stanford keerde Bouchikhi terug naar ons land. Hij moest even recuperen van zijn trainingskamp, met bijhorende wedstrijd, in de Verenigde Staten. Vervolgens werd de pees er nog eens opgelegd met het oog op de komende drie weken, waarin maar liefst drie wedstrijden op de planning staan.

“Mijn eerste deel van het zomerseizoen is erg divers qua inhoud. Ik ben begonnen met de 10.000m, waar ik een enorm goed gevoel aan over heb gehouden. Nu is het de beurt aan de 5.000m. Ik denk dat ik in staat moet zijn om beter te doen dan mijn PR van vorig jaar (13’22″18 op de Nacht van de Atletiek; red.), maar veel sneller hoeft het nog niet te gaan. Alles in de buurt van 13’20 is goed (de momenteel beste Belg op de 5.000m dit jaat is Isaac Kimeli met 13’21″09; red.), wat dus een klein PR voor mezelf zou betekenen. Er hoeft niet veel op de klassieke afstanden voor mij, aangezien mijn piek pas begin augustus ligt. Het EK primeert”, vertelt de atleet.

Sondre Nordstad Moen op de Nacht van de Atletiek – Foto: Bjorn Paree

Tijdens de 5.000m zal onze landgenoot enkele kleppers uit het buitenland ontmoeten. Sondre Nordstad Moen, goed voor 2u05:48 op de marathon én daarmee Europees recordhouder op die afstand, tekent present. Ook het Zwitserse wonderkind Julien Wanders staat ingeschreven. De Europese beloftekampioen in het veld, de Fransman Jimmy Gressier, verschijnt normaliter aan de start, al bedraagt zijn PR “slechts” 13’50.

“Na de IFAM ga ik mezelf nog eens aan een 1500m wagen, wat een hele shock to the system zal zijn, vooral voor mijn lichaam (lacht; red.). Die 1500m zal ik op de Next Generation Athletics meeting lopen in Nijmegen op vrijdag 8 juni. Ik ben erg benieuwd wat die afstand zal zeggen, aangezien het al vier jaar geleden (3’47″20 in 2014; red.) is dat ik nog zo’n korte afstand liep. Vervolgens trek ik naar Ostrava in Tsjechië voor de Golden Spike op 13 juni. Daar zal ik in een sterke 3000m uitkomen. Hopelijk kan ik hier ook mijn PR proberen aanscherpen”, aldus Bouchikhi.

“Na Ostrava wordt het eerste deel van dit seizoen afgesloten. Ik hoop dat ik dan ook even tevreden kan terugblikken over de wedstrijden die eraan zitten te komen als na Stanford, maar de focus blijft uiteraard op het EK liggen. Ik zal opnieuw een goed trainingsblok inlassen om eind juli opnieuw enkele wedstrijden te betwisten met het oog op het EK”, besluit Bouchikhi.

Volgens het voorlopige programma zal de eerste reeks van de 5.000m omstreeks 22:25 gelopen worden.