Michael Somers mag zich de nieuwe Belgische kampioen in het veld noemen. De man van LYRA kleurde het hele veldloopseizoen en zorgde tijdens de CrossCup in Brussel voor de kers op de taart. Somers vocht lang een duel uit met Soufiane Bouchikhi. Die laatste moest op een ronde van het einde toch het onderspit delven voor de nummer vijf van het EK veldlopen. Somers is niet alleen een Belgische titel rijker, hij is ook de eindwinnaar in de CrossCup. Dorian Boulvin mocht als derde het podium op. Op de korte cross ging de titel naar Ruben Querinjean.

Tijdens de CrossCup in Brussel gingen we op zoek naar een opvolger voor John Heymans. Heymans, die de voorbije maanden tegen een blessure aanliep, stond eveneens aan de start. Weliswaar nog niet op volle sterkte. Daarom werd er voor de overwinning en bijhorende Belgische titel vooral gekeken naar Michael Somers, Soufiane Bouchikhi en underdog Nicolaï Saké.

De CrossCup overwinning kon Somers eigenlijk niet meer ontglippen. Toch was er bij hem geen sprake van spaarmodus. Wanneer Bouchikhi aan de boom ging schudden, pikte de LYRA-atleet meteen aan. Ook Saké ging mee waardoor er al vroeg in de wedstrijd een eerste afscheiding was. Achter het trio volgden Dorian Boulvin en Clément Deflandre als vierde en vijfde.

Voorin was het vooral Bouchikhi die speldenprikken uitdeelde. Somers speelde er makkelijk op in en bleef attent volgen. Saké had het lastiger. Hij moest er zonder pardon af en werd even later opgepikt door Boulvin. Boulvin, die in volle voorbereiding is op de marathon van Rotterdam, maakte een hele goede indruk. De CABW-atleet liet Saké al snel achter zich om vervolgens de bronzen plak veilig te stellen.

In de laatste ronde werd snel duidelijk wie er met de Belgische titel aan de haal zou gaan. Somers draaide alle registers open en had al snel een gaatje op Bouchikhi. Bouchikhi had geen antwoord klaar op de aanval van Somers. De smaakmaker van dit veldloopseizoen diepte zijn voorsprong verder uit waardoor hij op het einde nog alle tijd had om zijn eerste Belgische titel in het veld én overwinning in de CrossCup te vieren. Bouchikhi hield uiteindelijk nog een kleine twintig seconden over op Boulvin die derde werd. Saké bleef teleurgesteld achter met een vierde plaats.

Ruben Querinjean volgt zichzelf op

De laatste drie CrossCup-manches was er telkens iemand anders aan het feest op de korte cross. In Roeselare was het Ruben Verheyden, in Diest ging Pieter-Jan Hannes met de winst aan de haal en in Hannuit was Ruben Querinjean de beste. Een uitgesproken favoriet was er dus niet, al waren de meeste ogen toch gericht op de uittredend kampioen Querinjean.

Foto: Lucien Lambotte

Met 178 deelnemers aan de start trok er een langgerekte sliert door het Park van Laken. Toch was het wachten tot het ingaan van de allerlaatste ronde voordat er echt sprake was van afscheiding. Querinjean, Hannes, Verheyden, Valère HustinTarik MoukrimeTim Van de VeldeWard LeunckensSimon Meganck en Lennert Dewulf vormden samen een grote kopgroep. Daarna ging het snel. Querinjean ging aan de boom schudden en de groep werd snel uitgedund. De titelverdediger sprokkelde meteen een mooie voorsprong bij elkaar en was niet meer te grijpen. Hannes leek op weg naar het zilver, maar werd in de laatste afdaling nog geremonteerd door Verheyden. De grootste teleurstelling voor Hannes was misschien niet zijn bronzen plak. Wel het feit dat zijn trouwe viervoeter niet mee op het podium mocht. Moukrime was de ongelukkige vierde in deze wedstrijd.