Drie weken nadat hij voor het eerst de finish van een marathon bereikte, deed Soufiane Bouchikhi in het Italiaanse Siena een nieuwe gooi naar de olympische marathonlimiet. Bouchikhi, op 21 maart in Dresden goed voor 2u12:39, kon op Italiaanse bodem rekenen op een mooi groepje met onder meer de Nederlanders Khalid Choukoud en Frank Futselaar. Onze landgenoot zou echter net zoals Futselaar iets na kilometer 30 uit de wedstrijd verdwijnen. Op dat moment maakte Bouchikhi nog aanspraak op een tijd van om en bij 2u11. 

Het ambitieuze plan van Soufiane Bouchikhi om amper drie weken na de marathon van Dresden opnieuw aan de start van een marathon te verschijnen, is met een sisser afgelopen. Onze landgenoot verscheen in het Italiaanse Siena aan start van een hoogstaande marathon met heel wat Afrikaans geweld. Bouchikhi nestelde zich in een mooie groep met daarin ook het Nederlandse duo Frank Futselaar en Khalid Choukoud. Futselaar dook in Valencia al net onder de olympische limiet, maar was nog niet zeker van zijn plaatsje aangezien hij slechts de vierde Nederlandse tijd kon voorleggen. In Siena leek hij goed op weg om beter te doen dan zijn 2u11:29, maar na 30 kilometer protesteerde zijn kuit.

Na 32 kilometer verliet ook Bouchikhi de race definitief. Op dat moment liep onze landgenoot nog in de buurt van Choukoud. De derde poging om onder de gevraagde 2u11:30 te blijven, viel dus in het water. Een vierde marathon in de aanloop naar Tokio lijkt uit den boze, waardoor de vraag rijst wat de plannen van de atleet van RFCL worden. Bouchikhi heeft geen onaardige plaats op de wereldranking van de 5.000m, al is het niet vanzelfsprekend om na maanden specifiek marathonwerk opnieuw terug te keren naar de piste. Op de 10.000m maakt hij weinig of geen kans meer om zich te verzekeren van de Spelen. Intussen deelde de 31-jarige atleet mee dat hij zal focussen op de piste komende zomer, alvorens de marathon opnieuw een kans te geven in de herfst.

Choukoud kende echter een begenadigde dag en zou zelfs in de slotfase versnellen. De 35-jarige noorderbuur haspelde moederziel alleen de slotkilometers af, maar dook ruim onder de olympische limiet. Met 2u09:55 bleef hij bijna een minuut onder zijn PR en mag hij zich momenteel de tweede Nederlandse performer met het oog op de Spelen noemen. Abdi Nageeye is al zeker van zijn ticket dankzij het stevige Nederlands record van 2u06:17. Bart van Nunen is met 2u10:16 voorlopig de derde Nederlandse atleet die naar Tokio mag. Volgende week doet nog een handvol Nederlanders een gooi naar snelle tijden op de ‘NN Mission Marathon’. De winst in Siena ging naar de Keniaan Eric Kiptanui in 2u05:47. In totaal doken maar liefst 23 atleten onder 2u10. Richard Ringer was de eerste Europeaan op plaats 17 dankzij een stevig PR van 2u08:49. Bij de vrouwen ging de zege naar zijn landgenote Angela Tanui in 2u20:08.