Het doek is gevallen over de 40ste editie van de CrossCup. In het Park van Laken werd onder een stralende zon de laatste manche uitgevochten. Mieke Gorissen en Michael Somers waren overduidelijk de sterksten op de lange cross. Op de korte cross verlengde Ruben Querinjean zijn Belgische titel, terwijl Elise Vanderelst bij de vrouwen een straffe solo uit haar mouw schudde. Wij laten de nieuwe Belgische kampioenen hieronder aan het woord, net als hun dichte belagers.

Mieke Gorissen – Belgisch kampioen lange cross en winnares CrossCup

“De stress was weer aanwezig vandaag. Het parcours, zonder al te veel bochten of modder, stemde mij toch al een beetje gerust. Gelukkig werd het niet opnieuw zo’n modderpartij als in Hannuit. Zo’n parcours ligt mij minder. De start vandaag verliep goed. Ik was eens redelijk goed mee, en dat is niet vanzelfsprekend in mijn geval. Daarna heb ik de tactiek van mijn man proberen toepassen. Van hem moest ik lopen zonder al te veel na te denken. Ik zocht mijn eigen tempo waardoor ik al snel een kloof sloeg op Lisa (Rooms; red.). Het was dus zeker geen bewuste aanval. Ik hoorde aan de supporters dat ik een redelijke voorsprong bij elkaar had gelopen. Dat stelde mij gerust. Nu het veldloopseizoen erop zit ga ik qua trainingen niet meteen een lange rustpauze inlassen. Ik hoop vooral mentaal rust te vinden, want ik jaag mezelf altijd zo op voor een wedstrijd. Er zit dit voorjaar dan ook niet meteen nog een marathon aan te komen.”

Lisa Rooms – Tweede plaats BK en klassement CrossCup

“De beste heeft vandaag gewonnen. Mieke (Gorissen; red.) is op dit parcours outstanding. Ik heb echt voor de overwinning gelopen, maar een tweede plaats was het hoogst haalbare. In de eerste ronde zag ik al sterretjes. Het tempo lag zo ontzettend hoog en de stukken bergop bleven maar duren. Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb en ben trots dat ik mij mentaal sterk heb getoond. Toen Eline (Dalemans; red.) mij passeerde kreeg ik het even lastig, maar ik bleef er wel in geloven dat het nog kon. Als ik vandaag derde was geworden, dan was de ontgoocheling groter geweest. Nu weet ik dat ik alles eruit heb gehaald. Het is een kleine kers op de taart, geen grote. Ik heb nog wel wat jaren te gaan en het seizoen is uiteindelijk al veel mooier geworden dan ik vooraf had durven dromen. Deze zomer hoop ik mij te kunnen tonen op de 5.000m. Het zou zomaar kunnen dat ik mijn seizoen aftrap met een 10.000m, mijn eerste ooit.”

Michael Somers – Belgisch kampioen lange cross en winnaar CrossCup

“Het is ongelofelijk hoe alles deze winter lijkt te lukken. Ik verbaas mezelf echt door zowel in het veldlopen als indoor goed te presteren. Mijn focus lag altijd op het WK indoor, dus ik geniet er des te meer van dat ik mezelf ook Belgisch kampioen in het veld mag noemen. Fantastisch gewoon. Ik wist dat Soufiane (Bouchikhi; red.) vandaag de wedstrijd van in het begin hard zou maken. Ontspannen blijven lopen en aanklampen was de boodschap. Toen het tempo afzwakte wist ik dat mijn moment gekomen was. Mijn seizoen is nu al volledig geslaagd. Toch hoop ik op het WK nog een mooi resultaat neer te zetten. Ik besef dat een finaleplaats supermoeilijk wordt. Mijn 7’48 is nog een heel eind verwijderd van de 7’35 van sommige mannen. Toch wordt het leuk om eens af te tasten wat ik op het mondiaal niveau waard ben op een afstand die naar mijn invoelen niet op mijn lijf geschreven is.”

Soufiane Bouchikhi – Tweede plaats BK lange cross

“Momenteel is Michael (Somers; red.) gewoon de beste, dat ga ik niet ontkennen. Ik kan mij daar zeker bij neerleggen, want ik heb er vandaag alles aan gedaan om de wedstrijd te winnen. Ik heb het meerdere keren geprobeerd om Michael eraf te krijgen, maar de wind maakte het niet ideaal om weg te lopen. Over mijn huidige vorm ben ik heel tevreden. Die wordt elke week beter. Tegenover Diest is het al een hele vooruitgang. Daar kon ik enkel aanklampen, terwijl ik hier mee de wedstrijd kon maken. Om echt het verschil te maken kom ik nog enkele weken te kort. Nu kan er stilaan weer wat intervaltraining en pistewerk bij komen kijken zodat ik er deze zomer weer sta op de 5.000 en 10.000m. Ik hoop zowel op het EK als het WK in actie te kunnen komen.”

Michael Somers, Nicolaï Saké en Soufiane Bouchikhi – Foto: Peter Wagemans

Elise Vanderelst – Belgisch kampioen korte cross en winnares CrossCup

“Het snelle parcours speelde in mijn voordeel. Ik kon al bij al vlot de winst veiligstellen. De riem gaat er nu even af, al ga ik mij wel alternatief bezighouden. Daarna volgt een trainingsstage in Lozère waar ik me ga voorbereiden op het EK en WK. Doordat ik geen indoorwedstrijden liep is het moeilijk in te schatten waar ik nu sta qua vorm. In het veld heb je niet die ijkpunten die je op die piste wel hebt. Maar ik heb zeker geen spijt dat ik indoor niet in actie ben gekomen. De combinatie van het WK indoor en het indoorseizoen lijkt mij niet evident. Als je eind maart nog moet pieken dan rest er weinig tijd om rust te nemen en weer de conditie bij te schaven. Ik zou sowieso pas later aan mijn zomerseizoen kunnen beginnen. Aangezien ik mij nog voor het WK in Eugene moet plaatsen, heb ik dat bewust aan mij laten voorbijgaan.”

Lotte Scheldeman – Derde plaats BK korte cross

“Dit geeft veel vertrouwen. Vorig jaar was ik hier de beste, maar vandaag ben ik sowieso veel beter dan toen. Het deelnemersveld is dit jaar sterker. Jammer dat ik zo dicht bij het zilver kom. Het excuus dat de korte cross voor mij net iets te kort is kan ik vandaag niet gebruiken, want met 2.000m was het langer dan gewoonlijk. Het moest voor mij ook zeker niet langer zijn. Ik heb er alles uitgehaald. Jammer, maar ik sta op het podium. En eigenlijk, of ik nu tweede of derde ben, het gevoel dat ik hieraan overhoud is het belangrijkste. Het feit dat ik dit nu presteer geeft vertrouwen. Hier kan ik op voortbouwen richting de zomer. Mijn focus zal vooral op de 1500m liggen. Ik heb ervaren dat het tempo op de 800m toch hoog ligt, dus wil ik het eens op de 1500m proberen. Uiteraard zal ik af en toe ook nog wel een 800m meepikken.”

Ruben Querinjean – Belgisch kampioen korte cross en winnaar CrossCup

“Deze overwinning komt voor mij minder verwacht dan die van vorig jaar. Dit jaar waren er veel meer ogen op mij gericht en het niveau van de tegenstanders ligt ook een pak hoger. Dat ik klasbakken als Ruben Verheyden en Pieter-Jan Hannes kan kloppen, dat kan ik nog steeds moeilijk geloven. Mijn raceplan was om geduldig af te wachten. Zeker met deze wind leek het mij onverstandig om meteen aan de kop te sleuren. Ik was niet de enige met deze tactiek. Iedereen stelde zich lange tijd afwachtend op. Bij de versnelling van Pieter-Jan kreeg ik het even lastig, maar uiteindelijk kon ik wel met overschot de wedstrijd naar mijn hand zetten. Ik ben dolgelukkig met deze overwinning.”

Ruben Querinjean – Foto: Lucien Lambotte

Ruben Verheyden – Tweede plaats BK korte cross en klassement CrossCup

“Het wedstrijdscenario was ideaal voor mij. Ik had verwacht dat Ruben (Querinjean; red.) of Pieter-Jan (Hannes; red.) sneller in de aanval zouden gaan, maar de groep bleef veel langer samen dan verwacht. Daardoor kon ik makkelijk volgen en voelde ik mij echt nog fris in de laatste ronde. De laatste afdaling is mij ook op het lijf geschreven. Het is heel fijn om met twee BK’s mijn seizoen te kunnen eindigen. Het was een zwaar seizoen met veel wedstrijden, maar daar hebben we veel uit geleerd. Ik heb volgens mij alles uit mijn seizoen gehaald. Vooraf had ik nooit van het WK indoor durven spreken. Het kwam uiteindelijk nog heel dichtbij, maar het is geen schande dat het niet is gelukt. Deze zomer richt ik mij opnieuw op de 1500m. Ik vrees dat zowel het EK als WK te hoog gegrepen is. Je moet ergens wel een doel stellen, dus dan hoop ik toch echt op het EK te staan. Ik ga alleszins voor een snelle 1500m deze zomer.”