Michael Somers is het winnen nog niet verleerd. Op de eerste CrossCup-manche van 2022 mocht de atleet van LYRA opnieuw zegevieren. Somers kreeg in Diest lange tijd het gezelschap van Mahamed Mahamed en Soufiane Bouchikhi, maar maakte in de slotronde het verschil. De nummer vijf van het EK veldlopen kon gecontroleerd naar de overwinning snellen en haalde zo ook de Vlaamse titel binnen. Somers blijft daarnaast leider in de CrossCup.

De CrossCup in Diest lokte ook bij de mannen enkele buitenlandse atleten. De Brit Mahamed Mahamed was zonder twijfel de grootste naam. Met de terugkeer van Soufiane Bouchikhi in het veld beloofde er ondanks de afwezigheid van onder meer Isaac Kimeli genoeg concurrentie te zijn voor Michael Somers, de huidige leider in het CrossCup-klassement.

De eerste verschillen werden al snel in de wedstrijd gemaakt. Na amper een goede ronde waren Somers, Bouchikhi en Mahamed alleen op stap. Nicolaï Saké kon de aansluiting net niet maken. De revelatie van dit veldloopseizoen kwam vroeg in de wedstrijd ten val en kon daardoor niet aanpikken. Het verschil tussen Saké en de kopgroep bleef quasi de hele wedstrijd constant waardoor Saké opnieuw kon spreken over een ijzersterke wedstrijd. Op ruime afstand van Saké volgden Clement Deflandre en Guillame Grimard.

Voorin bleef het trio Mahamed-Bouchikhi-Somers gewoon doorrazen. Het was de Brit die het meeste kopwerk voor zijn rekening nam, maar zowel hij als Bouchikhi hadden geen antwoord klaar toen Somers zijn aanval plaatste. Somers, die gisteren nog in Dortmund aan de start stond van een 2 mijl in zaal, mocht zo opnieuw zegevieren. Hij hield Mahamed uiteindelijk nog vijf seconden achter zich. Bouchikhi eindigde nog tien seconden later knap als derde, gevolgd door Saké, Deflandre en Grimard. Saké en Grimard mochten daardoor nog mee het podium op van het Vlaams kampioenschap.

Pieter-Jan Hannes verrast met overwinning op korte cross

De korte cross bij de mannen leverde een mooie strijd op met een toch wat verrassende winnaar. Ruben Querinjean maakte meteen een goede indruk door zich meteen voorin te nestelen. Hij kreeg in de beginfase het gezelschap van Ruben Verheyden, die net als Somers gisteren nog in Dortmund liep, en Pieter-Jan Hannes, die eveneens gisteren in Metz het haaswerk verzorgde. Verheyden leek even later toch een prijs te moeten betalen voor zijn sterke 1500m van gisteren. Bij Hannes daarentegen was er geen spatje vermoeidheid te bespeuren. De ACHL-atleet pakte uit met een stevige versnelling waardoor hij iedereen het nakijken gaf. Hannes had aan de finish nog de tijd om op geheel eigen wijze zijn eerste overwinning in lange tijd te vieren. Querinjean kon eenvoudig de tweede plaats veiligstellen, Valère Hustin werd derde. Op het podium van het Vlaams kampioenschap werd Hannes geflankeerd door Tim Van de Velde en Ward Leunckens.

Pieter-Jan Hannes – Foto: Lucien Lambotte voor CrossCup