Komende zaterdag wordt het Flanders Cup-circuit opnieuw op gang gelopen met de IFAM Outdoor. Om 10u00 weerklinkt in Oordegem het eerste startschot en organisator Kim Barbé ziet het volledig zitten. “Het deelnemersaantal valt te vergelijken met vorig jaar, en dat na het invoeren van soepele minima.”

Zo’n anderhalve maand geleden kwam de IFAM-organisatie met verrassend nieuws. Sinds dit jaar hanteert de grootste Belgische pistemeeting minima om het deelnemersveld te begrenzen. Organisator Kim Barbé telde vorig jaar maar liefst 2.767 inschrijvingen, dit jaar was de interesse minstens even overrompelend. “We kunnen stellen dat de minima hun werken hebben gedaan, want voor het eerst in vele jaren neemt het deelnemersaantal niet toe, maar blijft het ongeveer gelijk. De prestaties die gelden als criteria zijn soepel, maar dat is met een reden. Veel atleten uit het voorprogramma blijven met hun entourage plakken tot aan het hoofdprogramma. Zij vormen ons publiek en dragen bij tot een gemoedelijke sfeer.”

Jonathan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Het recept van de IFAM is gekend, maar zonder topatleten mag je uiteraard geen topprestaties verwachten. “We zijn opnieuw vertrokken van onze nationale sterren zoals Eline Berings, de Borlées en Soufiane Bouchikhi, en rond hen hebben we een stevig deelnemersveld gebouwd. We zitten op het vlak van prestaties al enkele jaren op de hielen van de Nacht van de Atletiek, hopelijk trekken we die positieve lijn dit jaar door.” De 200 meter biedt alvast gunstige perspectieven met Dylan en Jonathan Borlée, maar ook Robin Vanderbemden die jaagt op de EK-limiet. De Zuid Afrikaan Adams topt de deelnemerslijst, hij was dit seizoen al goed voor 20″01. Op de 5.000 meter krijgt Bouchikhi het gezelschap van Europees marathonrecordhouder Sondre Norstad Moen en het Zwitserse wonderkind Julien Wanders. In het polsstokspringen wordt het uitkijken naar een duel tussen Europees beloftekampioen Ben Broeders en Nederlands recordhouder Menno Vloon, ook zijn landgenoot Rutger Koppelaar is in goede doen. Philip Milanov gaat in het discuswerpen op zoek naar zijn topvorm, momenteel kampeert hij met 64m91 op de negende plaats van de Europese jaarranglijst.

Zo’n 65 hazen zijn aangeduid om zaterdag het juiste tempo te bepalen en de aangekondigde weersomstandigheden doen alvast het beste verhopen. “Voor de sprintnummers vormt het zomerweer geen probleem, naar de avond toe zal het dan hopelijk voldoende afkoelen voor de afstandsnummers”, gaat Barbé voort. “Bijna 300 buitenlandse atleten kunnen dit weekend rekenen op een slaapplaats, we lijken opnieuw een van de belangrijkste afspraken van het voorjaar. Hopelijk sneuvelen er opnieuw heel wat internationale minima en gaat minstens de helft van alle atleten met een recordprestatie naar huis.”

Alle nationale en internationale smaakmakers van deze IFAM Outdoor vindt u terug op de voorlopige deelnemerslijst.

Meer algemene informatie over de wedstrijd vindt u hier.