De eerste CrossCup-manche van het nieuwe jaar werd er meteen eentje om in te kaderen. Het gloednieuwe parcours op het Provinciedomein Halve Maan in Diest leverde spektakel op. Pieter-Jan Hannes verschalkte topfavoriet Ruben Querinjean op de korte cross. Michael Somers genoot van de steun van het publiek en rekende in de slotfase af met de Brit Mahamed Mahamed. De reacties van de mannelijke prominenten in Diest leest u hier.

Pieter-Jan Hannes – Winnaar korte cross

“Het was een moeilijk begin. Ik maakte een technische fout waardoor ik Ruben (Querinjean, red.), in mijn ogen toch de topfavoriet, bijna liet lopen. Ik kon mij gelukkig herpakken en zag dat Ruben meer moeite had met de hindernissen dan ik. Dat is een geluk geweest, want daar kon ik het heft in handen nemen. Ik ben heel blij dat ik nog eens kon winnen, want het niveau op de korte cross ligt heel hoog. Uit lactaattesten bleek al wel dat ik op aëroob vlak naar mijn beste vorm ooit toegroei. Ik begrijp het nog steeds niet, want ik werk echt scholierentrainingen af. Maar de visie van mijn trainer Pieter (Desmet, red.) rendeert duidelijk wel. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Ik draai meer kilometers dan anders, maar heb geen blessures en voel mij veel frisser terwijl ik daarnaast ook nog gewoon werk. Het gaat echt gewoon goed en dat is heel fijn.”

Michael Somers – Winnaar lange cross

“Mijn weekend was niet goed begonnen, maar vandaag wilde ik de CrossCup-zege al stilaan proberen veilig te stellen. Crossen ligt mij, dat is hier weer gebleken. In het laatste bochtje heb ik zo hard mogelijk proberen door te trekken, zodat de Brit er niet meer in zou geloven, en dat werkte. Mijn volgende wedstrijd wordt het BK indoor over twee weken. De manche in Hannuit volgende zondag ga ik overslaan, anders ga ik frisheid missen op het BK indoor, waar ik me wil plaatsen voor het WK indoor in Belgrado. Daarna ben ik normaal gezien wel van de partij op het BK in het veld. Het is trouwens ongelooflijk om te zien hoe Pieter-Jan (Hannes, red.) presteert. Ik train er bijna elke dag mee en hij blijft één van de meest getalenteerde veldlopers die we ooit gehad hebben. Hij kan nog veel winst boeken op veel gebieden, dus bij deze nodig ik hem uit voor de lange cross. Er komen nog mooie jaren voor hem aan.”

Soufiane Bouchikhi – Derde plaats lange cross

“Ik finish hier met een goed gevoel en ik heb mij echt geamuseerd vandaag. Crossen is het leukste wat er is. Op voorhand wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten. Enkele weken geleden lag ik nog twee weken stil door een positieve coronatest. Ik voelde wel dat het elke week beter ging en ik hoop dat ik de komende weken naar mijn beste vorm kan toegroeien. In Hannuit zal ik niet van de partij zijn, maar op het BK wel. Als alles wat meezit denk ik daar mee te kunnen strijden om de titel. Momenteel zit ik nog niet op het niveau van Michael Somers en Isaac Kimeli, maar ik kan de komende weken zeker nog stappen zetten.”

Michael Somers en Soufiane Bouchikhi – Foto: Lucien Lambotte voor CrossCup