De Payton Jordan Invitational in Stanford heeft opnieuw voor heel wat spektakel gezorgd. Ook enkele Belgen kwamen afgelopen nacht aan de start tijdens de meeting in Californië. Soufiane Bouchikhi vertolkte in de afsluitende 10.000m een hoofdrol. Simon Debognies debuteerde voortreffelijk in dezelfde race op die afstand. Zijn trainingsmakker Isaac Kimeli ging met succes op zoek naar een nieuw PR op de 5.000m. Jeroen D’hoedt hoopte dan weer aan te knopen met een beter resultaat op de 3.000m steeple. Een overzicht.

Bouchikhi zesde AT, Debognies behaalt BR bij beloften

Soufiane Bouchikhi hoefde zich eigenlijk geen zorgen meer te maken over zijn deelname aan het EK in Berlijn, aangezien hij de limiet op de 10.000m al sinds vorig jaar op zak heeft. De 28-jarige atleet liep vorig jaar in Stanford in slechte omstandigheden naar een chrono van 28’07″15. Het werd deze editie snel duidelijk dat Bouchikhi onder 28′ zou duiken. Hij verloor even voeling met de koploper Shadrack Kipchirchir, maar bij het ingaan van de laatste ronde keerde onze landgenoot terug. Kipchirchir zou de gaskraan nogmaals opendraaien, waardoor hij Bouchikhi naar de tweede plaats verwees. De chrono van Bouchikhi was scherp met 27’41″20, wat goed is voor de zesde prestatie aller tijden. Kipchirchir liep naar een chrono van 27’39″65.

Simon Debognies – Foto: Jeroen De Meyer

Simon Debognies debuteerde op de 10.000m. Hij ging in Stanford op zoek naar de EK-limiet van 28’55″00. Op voorhand leek dat een behoorlijk haalbare kaart voor de 21-jarige atleet. Debognies zou een vlakke race lopen en sterk finishen in een chrono van 28’25″32, ruim goed voor een ticket naar Berlijn én tevens goed voor een BR bij de beloften. Het 34-jarige record van Raf Wyns van 28’28″1 verdwijnt zo van de tabellen.

“Simon liep rond de zesde kilometer iets te voorzichtig, waardoor hij niet bij een groepje kon aansluiten. Hierdoor moest hij zelf veel kopwerk verrichten, maar dat BR in zijn eerste 10.000m is fantastisch hé. Chapeau aan Soufiane voor zo’n chrono”, aldus coach Tim Moriau.

Kimeli verbetert PR opnieuw

Isaac Kimeli koos opnieuw voor de 5.000m. In een sterk deelnemersveld nam de 24-jarige atleet veel initiatief tijdens de aanvang van de race. Hij volgde in de eerste groep de hazen, maar die hielden het na 2km al voor bekeken, waardoor de rest van het pak kon terugkeren. Een elftal atleten gingen samen de laatste ronde in. De Noor Henrik Ingebritsen pakte uit met een slotronde van 55″. Hier had alleen Riley Masters een antwoord op. Beide heren finishten in een chrono van 13’16″97, waardoor de duizendsten uitsluitsel zouden moeten brengen. Die draaiden in het voordeel van Ingebritsen uit. Hij deed namelijk vijf duizendsten beter dan Masters. Vijf duizendsten verschil op een 5.000m, mooier wordt het niet. Kimeli zijn eindschot was minder sterk door zijn inspanningen tijdens het eerste deel van de wedstrijd. Hij finishte in 13’21″09, waarmee hij bijna vier seconden van zijn PR doet. Die prestatie is ook goed voor de zevende Belgische prestatie aller tijden.

“Het vroegtijdig wegvallen van de hazen was een spijtige zaak, aangezien Isaac er een harde race van wou maken. We mogen echter tevreden zijn gezien het wedstrijdverloop en de uitkomst”, vertelde coach Tim Moriau.

D’hoedt kan niet overtuigen

Jeroen D’hoedt ging op zoek naar een betere 3.000m steeple dan zijn seizoensopener, maar hij had ongetwijfeld op meer gehoopt dan 8’48″49. De 28-jarige atleet heeft dus nog wat werk voor de boeg als hij de komende weken naar de EK-limiet van 8’33″72 wil snellen.

Jongste Ingebritsen is heer en meester op 1500m

De 1500m bij de mannen beloofde een clash te worden tussen Paul Chelimo en de mannen van het Nike Oregon Project, met onder andere Olympisch kampioen Matthew Centrowitz. Jakob Ingebritsen, geboren in het jaar 2000 (het went maar niet), zorgde echter voor de verrassing door een verschroeiende laatste ronde neer te zetten. Niemand had een antwoord op de Noorse junior, die het haalde in 3’39″06. Chelimo volgde als tweede na 3’40″16, waardoor hij de clash tegen de mannen van het NOP wel won. Al moet hij vervolgens wel uitleggen waarom er een junior voor hem wist te finishen. Eric Jenkins, die al meerdere jaren de Nacht van de Atletiek voor zijn rekening neemt, was de eerste atleet van het NOP als derde met 3’40″28.

Jakob Ingebritsen tijdens een interview met Klaas Dewyngaert – Foto: Yngwie Vanhoucke