Het zomerseizoen lijkt voor velen al verleden tijd, maar Timothy Herman bewees absoluut het tegendeel gisteren in het Nederlandse Woerden. De speerwerper die volgende maand zijn 31ste verjaardag viert, wierp zijn projectiel maar liefst 80m27 ver bij onze noorderburen. Voor de atleet van ACME was het zijn eerste worp voorbij de grens van 80 meter in twee jaar tijd. In een gesprek met de Vlaamse Atletiekliga gaf Herman aan dat hij in elk geval doorgaat tot en met 2024. Afstandsloper Soufiane Bouchikhi was dan weer aan het werk in Manchester. Op de Great Manchester Run viel onze landgenoot net naast het podium, ondanks een knappe tijd van 28’16.

Op internationaal vlak zit de atletiekzomer er zo goed als op. Toch is er nog een select kransje atleten dat zich eind september en begin oktober nog wil tonen. Onder hen ook speerwerper Timothy Herman. Nadat de atleet van ACME onder meer naar Kenia trok voor de ‘Kipkeino Classic’ zocht hij gisteren minder exotische oorden op. In het Nederlandse Woerden pakte Herman uit bij zijn eerste van zes pogingen. Hij wierp zijn speer namelijk 80m27 ver. Herman bleef zo amper 21 centimeter onder zijn persoonlijk record van 2019 en deed net geen drie meter beter dan zijn seizoensbeste. Voor de tweede keer in zijn carrière kon Herman voorbij de magische grens van 80 meter werpen.

Die prestatie in Woerden komt overigens niet uit de lucht vallen na een sterk en vooral regelmatig seizoen van de 30-jarige atleet. “Er zit al heel het jaar iets in, maar het wil er niet uitkomen. Het enige positieve is dat ik regelmatiger dan ooit ben, maar daar ben ik niet vet mee. Telkens maak ik wel een klein foutje waardoor ik die laatste extra meters misloop. Mijn laatste zes wedstrijden liggen allemaal binnen de anderhalve meter van elkaar. Het is niet slecht om 77 à 78 meter te gooien, maar je koopt er niks mee. Mijn doel was om regelmatig boven de 80 meter te gooien dit seizoen”, aldus Herman aan de Vlaamse Atletiekliga. In het midden van zijn zomerseizoen stond de speerwerper vier weken aan de kant door een scheur aan de adductor. Hij moest daardoor ook een kruis maken over het BK AC.

De komende weken treedt Herman zeker nog aan op het PK in Gentbrugge. Ook een wedstrijd in Sint-Niklaas behoort nog tot de mogelijkheden. In oktober blaast hij 31 kaarsjes uit, maar aan stoppen denkt hij zeker nog niet. “Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat ik ga proberen om de Spelen in Parijs van 2024 te halen. Ook het BR blijft een realistisch doel. Ik wil er alles hebben uitgehaald. Een voorwaarde om door te doen is wel dat ik minstens mijn niveau aanhoud en niks erg voorkrijg. Als ik morgen een scheurtje aan mijn schouder oploop en ik moet een jaar revalideren, dan houdt het op”, besloot Herman in zijn gesprek met de Vlaamse Atletiekliga.

Bouchikhi goed op dreef in Manchester

Soufiane Bouchikhi toonde zich gisteren in het Britse Manchester. Bouchikhi maakte tijdens de Great Manchester Run, een wedstrijd van tien kilometer, tot de slotfase deel uit van een sterke kopgroep. De 31-jarige atleet moest uiteindelijk een Brits trio voor zich dulden, maar kon zich optrekken aan een mooie eindtijd van 28’16. Onze landgenoot bleef onder meer zilveren medaillewinnaar op de marathon in Tokio, Abdi Nageeye, voor.  De zege in Manchester ging naar de Brit Marc Scott, die twee weken eerder goed was voor winst op de Great North Run. Bij de vrouwen was Eilish McColgan duidelijk de sterkste. Met een eindtijd van 30’52 schuift ze op naar de zesde plaats op de Europese ranking aller tijden.

Soufiane Bouchikhi – Foto: Lucien Lambotte