Drievoudig wereldkampioen Asbel Kiprop geeft tekst en uitleg nadat het nieuws van een positieve dopingtest zich heeft verspreid. De Keniaan zou betrapt zijn op het gebruik van epo. Op Facebook wijst hij in een statement met de vinger naar corrupte dopingcontroleurs die niet volgens het boekje hun werk hebben verricht.

Asbel Kiprop begint zijn relaas met de vele aantijgingen aan zijn adres vanwege het gebruik van doping. Hijzelf ontkent dit, maar geeft wel de positieve dopingtest toe: “Ik ben trouw gebleven aan mijn anti-doping overtuigingen en ik zal de laatste persoon zijn die zo’n gruwelijk feit zal plegen.” Kiprop zegt zelf het slachtoffer te zijn van enkele corrupte dopingcontroleurs tijdens een staalafname op 27 november 2017.

“Na de testafname vroegen de twee controleurs geld. Ze zeiden niet om hoeveel het precies ging. Ik heb ze uiteindelijk een bedrag gestort, maar blijkbaar was dat niet voldoende?” Kiprop was ook op de hoogte van de dopingcontrole, terwijl dit normaal niet het geval mag zijn bij een afname buiten competitie.

Op 3 februari kwam het de 28-jarige Kiprop ter oren dat hij die bewuste controle positief heeft getest. De zaak wordt momenteel nog verder onderzocht.