De Hongaar Krisztian Pars mag zijn hamer tot juli volgend jaar in de kast opbergen. De gouden medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Londen heeft dat nochtans te danken aan een niet-prestatiebevorderend middel. Voor de 36-jarige Hongaar betekent dit wellicht het einde van zijn internationale carrière.

Krisztian Pars is helemaal geen onbekende in de hamerslingwereld. In 2012 kende hij zijn beste seizoen met een Europese titel en goud op de Olympische Spelen van Londen. Twee keer won hij zilver op een wereldkampioenschap. In Zürich kroonde hij zich in 2014 voor de tweede keer tot Europees kampioen.

De Hongaar had zijn hoogdagen dus gekend, maar werd in 2016 wel nog knap zevende op de Olympische Spelen in Rio. Op 13 januari dit jaar, tijdens een controle buiten competitie, werd hij positief bevonden. De verboden substantie zou om een niet-prestatiebevorderend middel gaan.

Voor Krisztian Pars betekent dit een schorsing tot juli 2019. Hij zal dan 37-jaar zijn. Een comeback op internationaal niveau lijkt daarmee niet evident. Pars zelf beseft zijn fout: “Ik heb een slechte beslissing genomen op een moeilijk moment in mijn leven en loopbaan. Ik schaam mij vreselijk.”