De Keniaan Asbel Kiprop heeft een schorsing van vier jaar gekregen naar aanleiding van zijn positieve plas buiten competitie in november 2017. De voormalige olympische kampioen en wereldkampioen op de 1500m schreeuwde toen zijn onschuld uit, aangezien hij zogezegd werd gechanteerd door dopingautoriteiten. De Disciplinaire Commissie van de Athletics Integriy Unit (AIU) van de IAAF had geen oren naar de uitleg van Kiprop.

De ondertussen 29-jarige Keniaan wacht een schorsing van vier jaar, die al op 3 februari 2018 is ingegaan. Kiprop staat dus zeker tot en met begin 2022 aan de kant. De olympische kampioen van 2008 (op de groene tafel, aangezien winnaar Rashid Ramzi later positief zou testen; red.) en wereldkampioen van 2011, 2013 en 2015 zou op 26 november 2017 een telefoontje krijgen waarin hem verteld werd dat hij de daaropvolgende dag een dopingcontrole zou moeten ondergaan. Iets wat niet strookt met de regels van het Wereldantidopingagentschap (WADA), aangezien het om een onaangekondigde controle buiten competitie ging volgens de atleet.

Na de controle zouden de bewuste controleurs hem om geld hebben gevraagd. Nadat de atleet een bepaald bedrag overschreef, vroegen de autoriteiten om meer geld. Daardoor gaat Kiprop ervan uit dat zijn test sporen bevatte van EPO. Een apart verhaal dus, zeker gezien het feit dat hij naar eigen zeggen zelf het nieuws naar buiten moest brengen dat hij effectief verboden middelen had gebruikt.

“Er is geen gerechtigheid in deze wereld. Niet elke persoon in een gevangenis is ook schuldig. Ik zal een beroep doen op mijn advocaat om te zien of we nog acties kunnen ondernemen bij het TAS. Wat nu al zeker is: ik kom sterker terug”, klinkt het bij de strijdvaardige Keniaan. Zijn apart verhaal kreeg geen weerklank bij de AIU, wat leidde tot de vier jaar lange schorsing. De resultaten die Kiprop tussen november 2017 en februari 2018 behaalde, worden geschrapt. Ook de inkomsten die hij toen vergaarde, moet de atleet afgeven.