Olympisch en meervoudig wereldkampioen Asbel Kiprop zou tegen de dopinglamp gelopen zijn. Het is de Engelse krant Daily Mail die met het nieuws uitpakt. Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd.

Volgens de Britse tabloidkrant Daily Mail maakte Kiprop zich schuldig aan hetzelfde product waar zijn landgenote Jemima Sumgong, de olympische marathonkampioene die inmiddels voor vier jaar geschorst werd, zich op liet betrappen. Als dat nieuws zou kloppen zou het om epo gaan. Kiprop zou bij een controle buiten competitie betrapt zijn.

Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd, maar Daily Mail spreekt over een hooggeplaatste bron. Eerder deze week waren er inderdaad al geruchten over “een grote naam uit de Keniaanse atletiek” die zou betrokken zijn in een dopingschandaal. De manager van Kiprop kon alleen verklaren dat ook hij “enkel kon afgaan op geruchten” en “zelf probeerde bevestiging te krijgen”.

Grote vis

De intussen 28-jarige Asbel Kiprop wordt beschouwd als één van de grootste atleten van zijn generatie. Kiprop behaalde op de Spelen van Peking in 2008 een tweede plaats op de 1500m. Zijn zilver werd uiteindelijk ingewisseld voor een gouden exemplaar na een positieve dopingtest voor de toenmalige winnaar, Rashid Ramzi. Kiprop domineerde de voorbije tien jaar het 1500m-toneel bij de mannen met verschillende uitmuntende prestaties op grote wedstrijden. Hij bewees zijn regelmaat en koelbloedigheid met winst op de wereldkampioenschappen in 2011, 2013 en 2015. Hij is met zijn 3’26″69 (Diamond League Monaco 2015) de derde snelste man aller tijden op de metrische mijl.

https://www.youtube.com/watch?v=ioedlmVbVJY