Vanessa Sterckendries heeft afgelopen weekend tot tweemaal toe van zich laten horen. Vrijdag begon de 24-jarige atlete voortreffelijk aan haar seizoen door haar hamer maar liefst 66m91 ver weg te werpen. Zondag deed ze er in het Zwitserse Winterthur nog een schepje bovenop. Met 67m78 evenaarde ze exact haar eigen Belgische record. De nationale recordhoudster maakt dit seizoen niet verwonderlijk een groot doel van het aanscherpen van haar BR, maar droomt ook van de 70 meter.

“Ik was echt superblij met deze prestatie”, reageerde Vanessa Sterckendries na afloop. “Ik had wel verwacht om meteen rond de 67 meter uit te komen aangezien het op training al heel goed ging. Mijn verwachtingen werden vrijdag meteen ingelost met 66m91. Met wat extra vertrouwen op zak geloofde ik in staat te zijn om in Winterthur net voorbij de 67 meter te kunnen werpen. Dat ik meteen tegen de 68 meter-grens zou aanleunen had ik dan weer niet durven dromen, want ik ben nog steeds bezig met de pure wintertrainingen: meer herhalingen in het krachthonk, zwaardere werptuigen, langere spurts… Dit is wat ik normaal rond eind februari op mijn bord krijg. Vanaf volgende week ga ik wel lichtjes beginnen afbouwen zodat ik tegen de eerste Belgische meetings wat frisser zit.”

Het mag niet verwonderen dat Sterckendries verbeten jacht maakt op een verbetering van die 67m78, en dus haar eigen BR. Of haar honger daarmee gestild is, is maar de vraag. De komende weken krijgt de Belgische kampioene alleszins nog enkele mooie kansen voorgeschoteld om fraaie afstanden neer te zetten.

“Zonder grote kampioenschappen of wedstrijden valt er eigenlijk alleen maar een nieuw BR te rapen, al spookt die 70 meter eerlijk gezegd ook door mijn hoofd. Daar droom ik van. Ik denk ik het in mij heb om die barrière dit jaar te slopen, maar aangezien het maar een kort seizoen wordt zal alles moeten meezitten. Mijn piek zou normaal op het Belgisch kampioenschap moeten liggen. Nadien werk ik in september nog toe naar de Coupe de France en het Frans kampioenschap. Het is altijd leuk om in Frankrijk te werpen. Ik vind er concurrentie op maat en heb er toch iets meer het gevoel van een ‘grote’ wedstrijd.”

Vanessa Sterckendries tijdens de European Throwing Cup van vorig jaar – Foto: Vanessa Sterckendries

Vooral het zware werk in het krachthonk zou volgens Sterckendries wel eens het geheim achter haar sterke seizoensstart kunnen zijn. Samen met haar coach Alex Malachenko hebben ze er heel wat uren in doorgebracht. Daar bleef het niet bij want het duo trok ook de grens over om andere inzichten te verwerven.

“Mijn coach gaf bijna al zijn zaterdagen op om mij nog nauwer te kunnen begeleiden. In de krachtzaal gingen we heel specifiek te werk en ik merk dat ik er enorm veel progressie heb geboekt. De zware hamers op training vlogen plots wel heel ‘smooth’ door de lucht. We zijn ook enkele keren naar Leverkusen getrokken om beroep te kunnen doen op de expertise van Sergey Litvinov, de olympische kampioen van 1988. Van hem hebben we veel kunnen opsteken en nieuwe dingen in mijn trainingen kunnen verwerken”, besloot Sterckendries.